Duurzaam doen in Alkmaar

Op Duurzame Dinsdag worden vernieuwende, duurzame ideeën en initiatieven uit de samenleving onder de aandacht gebracht vanuit politiek Den Haag. Ook Alkmaar wordt steeds groener én duurzamer. Ken jij deze lokale initiatieven al? 🌿

Bulk is het beste

'Bulkshoppen' betekent met je eigen pot, zak of fles op pad naar de winkel gaan en verpakkingsvrij winkelen. Koop je in bulk dan bespaar je niet alleen geld, maar ook heel veel plastic! Verpakkingsvrij winkelen kan op steeds meer plaatsen in Alkmaar. Lang houdbare producten zoals pasta, noten en zaden zijn perfect om met je eigen verpakkingsmateriaal te kopen. Bij Ekoplaza in Alkmaar kun je groente, fruit en ander losse bulkitems inslaan.

Ook bij VERS Eten & Drinken kun je langs de wand met biologische noten en pasta je hart ophalen en guilt free en verpakkingsvrij kopen. Dat smaakt extra goed!

Ekoplaza Alkmaar | Hofplein 7-9, Alkmaar
VERS | Stationsweg 41, Alkmaar

Alles uit de kast

Een kast vol kleding is een geweldig vertrekpunt om je kledingkeuze duurzamer te maken. In plaats van nieuwe items aan te schaffen, shop je namelijk in je eigen kast! Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan zeker contact op met Rowan! Met Gardurobe blaast ze namelijk jouw kledingkast nieuw leven in, omdat ze meedenkt over combinaties die je maakt uit je eigen garderobe. Ook brengt ze jouw stijl goed in kaart, zodat je in het vervolg geen miskopen meer doet, dat scheelt geld én is goed voor het milieu! 

Allround stylist Rowan van de Vliet biedt verschillende pakketten aan waarbij je op zoek gaat naar jouw stijl én dus duurzaam bezig bent. Kies bijvoorbeeld een garderobe detox, waarbij jouw kledingkast wordt opgeruimd en gestructureerd, zodat het elke dag een feestje is om er iets uit te halen. 

www.gardurobe.com

Too good to go Alkmaar

De missie van Too Good To Go is ervoor zorgen dat lekker eten opgegeten wordt, niet weggooid! Iedere dag wordt er namelijk heerlijk eten verspild in bijvoorbeeld supermarkten, en bij restaurants, bakkers en hotels, alleen omdat het niet op tijd verkocht wordt! Help jij graag mee in de strijd tegen voedselverspilling?  Check dan dagelijks bij Too good to go waar in Alkmaar jij voor een klein prijsje voedsel kunt redden. Brood, groenten en andere versproducten neem je na aankoop van een "magic box" zo in je eigen tasje mee naar huis.

Op steeds meer plekken in Alkmaar kun je terecht via Too Good To Go, bijvoorbeeld bij bakker Bart, de Hema en Fermento. Check in de app waar in jouw regio een box wordt aangeboden. 

www.toogoodtogo.nl

Twee dagen vol impact

De eerste duurzame én lokaal geproduceerde bitterbal van Alkmaar proeven? Dat kan tijdens het Global Goals Weekend Alkmaar, dé plek om in contact te komen met leuke mensen die impact willen maken. Noteer alvast zaterdag 24 en zondag 25 september in je agenda!

Global Goals is een initiatief van vele vrijwilligers, waaronder Bibliotheek Kennemerwaard, ondernemers uit de binnenstad, El Kombi SUP, VERS, Coöperatie Lichtpunt, het COA en gemeente Alkmaar. 

Global Goals Weekend Alkmaar

Uitgestelde andijvie

In Napels kopen bewoners een extra kopje koffie voor mensen die dat niet kunnen betalen, caffè sospeso - oftwel uitgestelde koffie, heet dat. Boeren & Buren, de lekkerste schakel tussen lokale boeren en bewoners van Alkmaar doen iets soortgelijks. Jij koopt bij Boeren & Buren je biologische groente en fruit en kiest daarbij voor de actie 'Boodschap voor een ander'. Zo betaal je mee aan heerlijke biologische en ambachtelijke producten, die in samenwerking met de Voedselbank gedeeld worden met bewoners in Alkmaar die dat goed kunnen gebruiken. Jij blij, zij blij! De Buurderij vind je één keer per week bij VERS, naast het Centraal Station.

De Buurderij | Stationsweg 41, Alkmaar

Groen leesvoer

Papier besparen doe je bij de bibliotheek! Als lid van de bieb leen je eindeloos veel boeken en tijdschriften die steeds opnieuw gebruikt worden. Een slimme en duurzame manier om jezelf te verrijken.
Bibliotheek Kennemerwaard organiseert in haar vestigingen diverse activiteiten rondom duurzaamheid. Een informatiemarkt over het verduurzamen van je huis, het Repair Café waar je oude apparaten nieuw leven inblaast en nu ook kledingruil, met kleding in alle maten en stijlen.

Bibliotheek Kennemerwaard CentrumDe Mare 
OverdieOudorpDe Rijp


 

Schatzoeken

Tweedehands shoppen is één van de leukste manieren om duurzaam bezig te zijn. Alkmaar barst van de toffe preloved adressen waar voor ieders smaak iets moois te vinden is. Sinds een jaar vind je aan de Breestraat TIME LAB. Hier kunnen eighties- en ninetieslovers helemaal los. Ga ernaartoe voor je vintage neon skipak, nieuwe favoriete jeans of de coole collectie sieraden.

High end fashion en bijvoorbeeld houten speelgoed vind je bij Terre des Hommes aan het Ritsevoort. Deze prachtige winkel wordt geheel gerund door vrijwilligers. Dankzij hen kun je hier bijzondere fashion parels scoren. Jouw aankoop steunt ook nog eens de missie van Terre des Hommes, namelijk het tegengaan van kinderuitbuiting. 

Nog zo'n topper in d'Oude Stad is de Reshare Store. Hier steek je het hele gezin voor weinig in het 'nieuw'. Naast retro en vintage hebben ze ook veel moderne tweedehands items voor groot en klein. De vriendelijke medewerkers adviseren je graag en je kunt ook zelf spullen inbrengen, als je je kast hebt opgeruimd.

TIME LAB | Breedstraat 29, Alkmaar
Terre des Hommes | Ritsevoort 3, Alkmaar
Reshare Store | Achterstraat 36, Alkmaar

Loods vol oude liefde

Ook tijdens je verbouwing kun je duurzaam aan de slag. Bij de Monumentenloods winkel je bijvoorbeeld tussen originele Amsterdamse School schuifdeuren en hang- en sluitwerk. De loods is een doorgeefluik voor historisch bouwmateriaal. Hier worden materialen gered en gerecycled. Je vindt hier materialen die zijn vrijgekomen na sloop of verbouwing van een historisch pand uit Alkmaar. Geef oud bouwmateriaal daarom een nieuw leven in jouw huis! De Monumentenloods is elke woensdag open van 10.00 uur tot 13.00 uur. Buiten deze openingstijden kun je bellen voor een afspraak. 

De Monumentenloods |  Alexander Flemingstraat 12, Alkmaar

 

Neder

Vers eten van lokale grond kan sinds kort bij culinaire parel Neder. Zij koken met wat er om ons heen groeit en wanneer het van nature voorhanden is. De seizoenen bepalen het menu! Er wordt gewerkt met groenten van het veld of uit onverwarmde kassen, of met kruiden uit de wilde natuur. Eten van topklasse vind je hier op je bord - in een prachtig historisch pand aan de Laat. Zodra je binnenstapt, word je vol liefde meegenomen op een trip langs al het lekkers dat Nederland te bieden heeft. 

Neder | Laat 85, Alkmaar

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Tweedehands shoppen

Biologische hotspots

Originele winkels

Fijne lunchtentjes

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.