Doe Duurzaam in Alkmaar

In Alkmaar worden er steeds vaker initiatieven opgezet voor een groenere stad. Niet gek dat Alkmaar in 2022 is verkozen tot winnaar van de Green Cities Europe Award én daarmee de meest inspirerende groene stad is van Europa! Grote en kleine activiteiten kunnen al bijdragen aan het verduurzamen van een stad. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met allerlei duurzame adressen in Alkmaar. Laat je inspireren!

Kringloopboulevard

Vintage hunters opgelet, aan de Zijperstraat in Alkmaar vind je een heuse Kringloopboulevard, waar gebruikte items een tweede leven krijgen. Tweedehands shoppen is één van de leukste manieren om duurzaam bezig te zijn en grote kans dat jij de leukste items vindt voor een prikkie. Ook zijn de kringloopwinkels aan de Zijperstraat een goede plek om jouw gebruikte spullen of kleding te doneren én het daarmee een tweede leven te geven

Op TikTok maakten wij laatst deze toffe video met enkele parels van de kringloopboulevard. 

Aan de kringloopboulevard vind je maar liefst zes kringloopwinkels:
- Kringloop Alkmaar
- Loodz 15
- Stichting Kook
- Uitdragerij 15
 
Foto: Een Goede Reis

Bulk is het beste

'Bulkshoppen' betekent met je eigen pot, zak of fles op pad naar de winkel gaan en verpakkingsvrij winkelen. Koop je in bulk dan bespaar je niet alleen geld, maar ook heel veel plastic! Verpakkingsvrij winkelen kan op steeds meer plaatsen in Alkmaar. Lang houdbare producten zoals pasta, noten en zaden zijn perfect om met je eigen verpakkingsmateriaal te kopen. Onder andere bij Ekoplaza in Alkmaar kun je groente, fruit en ander losse bulkitems inslaan.

Ook bij VERS kun je verpakkingsvrij shoppen. De buurderij Alkmaar verkoopt de producten rechtstreeks van kleinschalige boeren, die uit het seizoen komen en duurzaam en/of biologisch zijn gemaakt. VERS is elke dinsdag van 17:30-20:00 uur het verkooppunt voor de buurderij. Haal de (h)eerlijkste producten uit je eigen regio! Oja en Vers, want dat smaakt extra goed!

VERS | Stationsweg 41 Alkmaar 
Ekoplaza | Hofplein 3 Alkmaar

Sup It Up

Hoe heerlijk is het om op een zonnige dag te suppen door de Alkmaarse grachten. Perfect voor de ontspanning, óf om je spieren in topconditie te houden. Maar El Kombi Sup heeft nog een reden gevonden om te suppen. Zij organiseren namelijk Sup It Up-Clean Ups, waarbij je tijdens het suppen zwerfafval uit het water haalt. Want elk item wat uit het water wordt gevist, kan geen verdere schade aanrichten aan de natuur. Met deze clean ups wordt al het afval gesorteerd en zij kunnen recyclen, wordt ook gerecycled. Een echte aanrader dus voor een sportieve en gezellige middag, waarbij je tegelijkertijd de natuur een handje helpt! Bekijk in de agenda van El Kombi wanneer je mee kunt met de Sup It Up.

El Kombi Sup | Tegenover Baansingel 1 Alkmaar

Bibliotheek Kennemerwaard

Wist je dat er bij Bibliotheek Kennemerwaard veel aandacht is voor duurzaamheid? Niet alleen in de collectie, maar óók bij de vele activiteiten die er worden georganiseerd, is groen en duurzaamheid heel belangrijk. Daarom worden ze georganiseerd onder de naam De Groene Loper. Zo zijn er regelmatig presentaties en workshops over duurzaamheid in de breedste zin van het woord, waarbij Alkmaarders worden uitgenodigd om over hun groene project of ambities te komen vertellen. Ter inspiratie voor anderen, om de stad weer een stukje groener en duurzamer te maken.

Zo wordt er zes keer per jaar een kledingruilavond gehouden en in november een grote speelgoed- en spullenruilavond. Op je bibliotheekpas kun je afvalgrijpers lenen, leuk voor een teamuitje of trash-walk. Een nieuw project is het uitlenen van biologische zaden van kruiden, groenten en bloemen. Deze zaden mag je lenen bij de bibliotheek (ook zonder lidmaatschap), plant je zelf in je tuin en tijdens de oogst lever je een gedeelte weer in bij de zadenbieb. Zo worden jouw zaden weer verder uitgeleend en maken we met elkaar Alkmaar een stukje groener!

De afvalgrijpers en de zadenbibliotheek vind je in de vestiging Bibliotheek Kennemerwaard Centrum. Bij alle vestigingen van de bibliotheek kun je uiteraard terecht voor het lenen van boeken - die je weer inlevert als je ze uit hebt - een slimme en duurzame manier om jezelf te verrijken!

Het Repair Café

Waarom apparaten weggooien als het ook nog makkelijk gemaakt kan worden? Zo denkt het Repair Café er ook over. Dit is dé plek waar kapotte apparaten een tweede leven krijgen. Vrijwilligers van deze 'cafés' proberen vrijwel alle apparaten te repareren, van keukenmachines tot fietslampen en van kleding tot speelgoed. Het repareren zit hen in het bloed en zij doen er alles aan dat de apparaten niet worden weggegooid.Vaak zijn reparatiekosten bij de fabrikant erg duur, bij het Repair Café zijn de reparaties kosteloos en betaal je slechts voor de benodigde materialen en onderdelen. Goed voor het milieu en jouw portemonnee, een win-win dus!

Inmiddels zijn de Repair Cafés te vinden over heel de wereld. In Alkmaar heb je er twee: Repair Café de Mare is iedere derde zaterdag geopend van 13:00 - 15:30 uur. Repair Café de Hoef is iedere tweede dinsdag geopend van 13:00 tot 15:30 uur. 

Repair Café de Mare | Beneluxplein 1 Alkmaar
Repair Café de Hoef | Activiteitencentrum de Blauwe Boom Alkmaar

Loods vol oude liefde

Ook tijdens je verbouwing kun je duurzaam aan de slag. Bij de Monumentenloods winkel je bijvoorbeeld tussen originele Amsterdamse School schuifdeuren en hang- en sluitwerk. De loods is een doorgeefluik voor historisch bouwmateriaal. Hier worden materialen gered en gerecycled. Je vindt hier materialen die zijn vrijgekomen na sloop of verbouwing van een historisch pand uit Alkmaar. Geef oud bouwmateriaal daarom een nieuw leven in jouw huis! De Monumentenloods is elke woensdag open van 10.00 uur tot 13.00 uur. Buiten deze openingstijden kun je bellen voor een afspraak. 

De Monumentenloods |  Alexander Flemingstraat 12, Alkmaar

 

Sportcomplex De Meent

Bij Sportcomplex De Meent vind je de ijsbaan van Alkmaar en diverse sportzalen. Dit pand had al 918 zonnepanelen en een groot laadplein voor auto’s en fietsen. Sinds eind 2022, wordt er hélemaal geen gas meer gebruikt, vanwege een intelligent (elektriciteits)net. Ook is er een warmte-koude opslag; warmte én kou die De Meent zelf niet gebruikt, wordt aan omliggende gebouwen geleverd. Alkmaar ontwikkelt ook duurzame technologieën in Boekelermeer en Westrand, Bloemwijk, De Hoef en Olympiapark. 

Sportcomplex De Meent | Terborchlaan 301 Alkmaar

Schatzoeken

Tweedehands shoppen is één van de leukste manieren om duurzaam bezig te zijn. Naast de kringloopboulevard zijn er in Alkmaar veel meer van de toffe preloved adressen te vinden! Elke vintage winkel met voor ieder wat wils. Sinds een jaar vind je aan de Breestraat TIME LAB. Hier kunnen eighties- en ninetieslovers helemaal los. Ga ernaartoe voor je vintage neon skipak, nieuwe favoriete jeans of de coole collectie sieraden.

High end fashion en bijvoorbeeld houten speelgoed vind je bij Terre des Hommes aan het Ritsevoort. Deze prachtige winkel wordt geheel gerund door vrijwilligers. Dankzij hen kun je hier bijzondere fashion parels scoren. Jouw aankoop steunt ook nog eens de missie van Terre des Hommes, namelijk het tegengaan van kinderuitbuiting. 

Nog zo'n topper in d'Oude Stad is de Reshare Store. Hier steek je het hele gezin voor weinig in het 'nieuw'. Naast retro en vintage hebben ze ook veel moderne tweedehands items voor groot en klein. De vriendelijke medewerkers adviseren je graag en je kunt ook zelf spullen inbrengen, als je je kast hebt opgeruimd.

TIME LAB | Breedstraat 29, Alkmaar
Terre des Hommes | Ritsevoort 3, Alkmaar
Reshare Store | Achterstraat 36, Alkmaar

Neder

In een achttiende-eeuws wijnpakhuis midden in de binnenstad van Alkmaar vind je Neder. ​Van de eerste slok wijn, tot de laatste korrel zout. Bij Neder is alles van eigen bodem en écht uit het seizoen. Seizoensgebonden eten is namelijk veel beter voor het milieu, er is minder (kunstmatige) enerie nodig. Ook zijn seizoensgebonden groenten en fruit veel puurder van smaak en verser, dat maakt het eten gezond en vooral lekkerder! Wanneer Neder producten niet van Nederlandse bodem kan vinden, wordt het zelf gemaakt. Er wordt gewerkt met een vast menu, dat altijd verrassend is!

​Maximaal 36 gasten dineren in de knusse zaal en hebben zicht op de open keuken waar de koks hun gerechten bereiden. Dineren bij Neder is een beleving. Deze begint al bij binnenkomst voor de gasten. De gasten worden verwelkomt tussen 18:00 en 18:45 en om 19:00 gaan de deuren dicht. Dan start het diner en dit betekent dat na 19:00 er ook geen gasten meer kunnen aanschuiven. Het diner duurt ongeveer 3 uur.

Restaurant Neder | Laat 85 Alkmaar

Kapsalon Green & Gorgeous

Kapsalon Green & Gorgeous is dé duurzame kapsalon in hartje centrum. Voel je hier thuis vanaf het eerste moment van binnenkomst. Zij streven naar een huiselijke sfeer met persoonlijke benaderingen.

Zij focussen zich als duurzame kapsalon op recycling en zero waste en doen hier ook alles aan om al het afval zo goed mogelijk te scheiden. Denk aan plastic, glas, papier, gft en zelfs jouw haar! De haar producten worden duurzaam geproduceerd, komt van biodynamische landbouw en ook heeft de salon een refill station om jouw producten steeds opnieuw bij te kunnen vullen, met 10% korting.
 
Kapsalon Green & Gorgeous | Groot Nieuwland 6 Alkmaar

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Tweedehands shoppen

Biologische hotspots

Originele winkels

Fijne lunchtentjes

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.