8 redenen om naar Alkmaar te komen

Voor een dagje weg ga je naar het altijd gezellige Alkmaar. Alkmaar barst van de leuke winkels en fijne restaurants. Laat je verrassen door de historische binnenstad, het groene buitengebied en het strand op fietsafstand.

Volg Alkmaar Prachtstad op Facebook
Overnachten in Alkmaar

Kom gezellig naar Alkmaar!

In onze stad vol hofjes, grachten en terrasjes kijk je gegarandeerd je ogen uit.

We leggen je uit waarom Alkmaar dit jaar écht niet mag ontbreken op je bucketlist.

#1 Cultuurhistorische binnenstad

Van het Huis met de Kogel tot de rijk versierde gevels: in Alkmaar vind je meer dan 400 monumenten. Allemaal vertellen ze een eigen verhaal. Het makkelijkst ontdek je de geheimen van Alkmaar te voet. Volg met of zonder gids één van de wandelroutes door de oude binnenstad en laat je verrassen.

Tijd voor een pauze? Onderweg kom je overal gezellige pleinen met terrassen tegen waar je even tot rust komt met wat lekkers.

#2 Alkmaar vanaf het water

Het Verdronkenoord, het Luttik Oudorp, de Oudegracht, de Lindegracht… de Alkmaarse grachten lijken zó van een schilderij gesprongen. Verken Alkmaar te water en ga varen. Het beste geniet je van al dit moois vanuit een rondvaartboot. Of huur zelf een boot en bestel bij IJssalon De Mient te water een ijsje bij de speciale ijsbel. 

Sportief ingesteld? Dan kun je er ook voor kiezen om door de Alkmaarse grachten te suppen.

#3 Pak de fiets

Als fietsliefhebber ben je in Alkmaar aan het juiste adres. Alkmaar ligt ten midden van polders, natuur, duinen en prachtig kustgebied. Geen wonder dus dat de stad vertrekpunt is van zoveel mooie fietsroutes.

De routes leiden je langs de vele fietsknooppunten die de omgeving van Alkmaar rijk is. Van een korte fietstocht naar zee tot een fietstocht door het mooie buitengebied met de dorpjes De Rijp, De Schermer en Graft. Ontdek hoe verrassend de Alkmaar en haar omgeving is.

 

#4 Genoeg wandelroutes

In Alkmaar en omgeving vind je veel wandelroutes. Ontdek de mooiste plekjes van Alkmaar tijdens een stadswandeling. Wil je alles te weten komen over de binnenstad? Ga dan mee met een stadgids. Of neem de stad als beginpunt en loop door de omgeving van Alkmaar. 

 

 

#5 De verborgen hofjes

Ben je in Alkmaar, dan mag je zeker de hofjes niet overslaan. Alkmaar heeft maar liefst acht hofjes, waarvan de meeste nog steeds bewoond zijn. In het Hof van Sonoy kun je heerlijk een terrasje pakken. Of kijk eens binnen in één van de winkeltjes die er gevestigd zijn. In de andere hofjes wonen nog mensen.

Deze verborgen pareltjes zijn oases van rust, middenin de stad. Volgens sommige mensen zijn de hofjes ook wel het best bewaarde geheim van Alkmaar. Kom het zelf ontdekken!

#6 Groot winkelaanbod

Door reiswebsite Zoover is Alkmaar al eens uitgeroepen tot leukste winkelstad van Nederland. Wij snappen wel waarom! 

Alkmaar heeft vele leuke winkels, van groot tot klein, van bekend tot onbekend en van vintage tot biologisch. Op zoek naar orginele winkels die je niet overal tegenkomt? Ook die zijn te vinden in Alkmaar! Het hele overzicht met shop till you drop-winkels vind je hier

En zeg nou zelf: rondsnuffelen in échte winkels is toch veel leuker dan online shoppen?

 

#7 Groen buitengebied

Kom je meer dan een dag? Ga dan op ontdekkingstocht door het groene buitengebied, ofwel het land van Leeghwater langs de beroemde Schermer Molens en de pittoreske dorpen Graft en De Rijp.

Een goede manier om deze dorpjes te verkennen, is te voet. Een wandelroute is te verkrijgen bij de VVV in het Raadhuisje van De Rijp. Naast de fotogenieke grachten en leuke winkeltjes heeft De Rijp een hoop monumenten. In Graft vind je Bram en Aagie - het kleinste (snoep)winkeltje van Nederland, zeker de moeite waard om een bezoek aan te brengen. 

Je vind in dit groene buitengebied ook de leukste B&B's

#8 Dichtbij het strand

Op ongeveer een halfuurtje rijden van Alkmaar vind je de mooie kustgebieden van Schoorl, Egmond, Bergen en Castricum.

Eenmaal aan de kust kun je gaan wandelen in de duingebieden, mountainbiken, surfen, zwemmen, een hapje eten of gewoon lekker genieten van de zon. Net waar je zin in hebt! 

 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Overnachten

6 fijne terrassen in Alkmaar

Vegetarische hotspots

Lunchtentjes

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.