6x plaatjes in Alkmaar vanaf het water

Alkmaar is niet alleen een heerlijke stad om doorheen te lopen; ook vanaf het water ontdek je de allermooiste plekken.

Turfhaven

De Turfhaven ziet er hip uit en is een bruisende plek. De zon schijnt er de hele dag door en je vindt er een paar fijne restaurants. Perfect om even een pauze te nemen van het varen.

Elk jaar gaat Lichtjesavond weer van start in de Turfhaven! Al voor de start van dit lichtjesspektakel is het gezellig op de Turfhaven met live muziek, hapjes en drankjes.

Huis met de kogel

Het 'Huis met de Kogel' is misschien wel het bekendste huis van Alkmaar. Het huis heeft haar naam te danken aan de kogel die tijdens het beleg van Alkmaar tegen de Spanjaarden dwars door het huis vloog.

Naast de geschiedenis die het huis met zich meebrengt is het één van de twee allerlaatste houten huizen in Alkmaar. Absoluut een foto waard tijdens je watertocht door Alkmaar!

Waaggebouw

Wie Alkmaar zegt, zegt 'kaas'. Bij die kaas hoort natuurlijk onze eeuwenoude Kaasmarkt op het beroemde Waagplein en in het iconische Waaggebouw. Dit gebouw, dat vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt voor de kaasmarkt, is ook de plaats waar zowel het kaasmuseum als het VVV Alkmaar in zijn gevestigd. Leuk om met het hele gezin te bezoeken!

Accijnstoren

Het belangrijkste gebouw van de stad Alkmaar, althans 400 jaar geleden. Zoals de naam al doet vermoeden, werd dit gebouw gebruikt als belastinghuisje waar accijnsen werden opgelegd op de ingevoerde goederen. Tegenwoordig staat het torentje er ook nog prachtig bij en kun je 'm prachtig op de foto zetten vanaf het water.

Molen van Piet

Deze eyecatcher is al van grote afstand gemakkelijk te spotten. De molen van De Groot, in de volksmond ook wel de Molen van Piet genoemd, is al vier generaties in de handen van de familie Piet en wordt nog altijd gebruikt voor het vermalen van graan. Vanaf de Singel kun je 'm prachtig vastleggen.

Sint Josephkerk

De Sint Josephkerk, het kleine broertje van de Grote Kerk, heeft een prachtige locatie en is goed te zien vanaf het water. Ook leuk: meer tijdens het varen aan in het Bolwerk-park en breng een bezoekje aan de Sint Josephkerk. 

Foto: Bart Ruisch

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Leuke koffietentjes

Musea

Horeca

Lunchtentjes

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.