5x horecazaken geopend tijdens de coronacrisis

Ondanks de gevolgen van het coronavirus voor de branche hebben (nieuwe) horecaondernemers in Alkmaar het afgelopen jaar absoluut niet stilgezeten. Sterker nog, er zijn sinds het begin van de crisis heel veel geweldige lunchrooms, restaurants en bars bijgekomen in onze stad. In dit artikel: vijf van deze fantastische nieuwe plekken. Proost!

De Twee Vrienden

Alex en Nick zijn de eigenaren én de koks van De Twee Vrienden op de Laat. De twee vrienden hebben samen op de koksopleiding gezeten en combineren in hun restaurant een Michelinwaardige kaart met een ontspannen sfeer.

Als je bij De Twee Vrienden komt dineren, legt het keukenteam graag de gerechten uit aan tafel. Dankzij de open keuken, kun je zien hoe de gerechten worden opgemaakt. Omdat Alex en Nick regelmatig zelf aan tafel komen, heb je het gevoel dat je letterlijk bij De Twee Vrienden op bezoek bent geweest.

De bediening zorgt ervoor dat je een geweldige avond hebt. Of je nu kiest voor een drie-, vier-, vijf-, zes- of zevengangenmenu, je bent verzekerd van verrukkelijke smaken en persoonlijke aandacht. "Onze sommelier zorgt voor bijpassende wijnen. En als je vegetarisch eet of andere speciale wensen hebt, houdt ons keukenteam hier uiteraard rekening mee," vertellen Alex en Nick. 

De kaart van De Twee Vrienden is niet in een hokje te plaatsen en het menu verandert om de vier weken. Op die manier blijft het een verrassing, ook als je regelmatig terugkomt ... 

Bekijk hier het menu van De Twee Vrienden.

The Blue Zone

Op aarde zijn er vijf Blue Zones, plekken waar mensen een stuk ouder worden dan gemiddeld. Wat eten zij? Tim en Peter zochten het uit en laten dit samenkomen in de gerechten op de menukaart van The Blue Zone. Tim vertelt: "De menukaart bestaat naast vlees en vis voor ongeveer 50% uit vegetarische en veganistische gerechten. Ook buiten de kaart om verrast chefkok Harrit Tolsma altijd met overheerlijke creaties. Eén van de punten die van belang zijn in The Blue Zones op aarde is dat er met regelmaat een wijntje gedronken mag worden. En ook dat kan uiteraard gewoon in het restaurant!"

Tim en Peter zijn de eigenaars en werken graag samen met de kledingwinkel Only For Men. Eerst shoppen, daarna neerstrijken in het restaurant voor een gezonde maaltijd met een verfrissend drankje. Bij mooi weer zit je ook heerlijk op het terras. Echt een aanwinst voor het Ringers Winkelcentrum!

Bekijk hier het menu van The Blue Zone 

De Eendracht in 't IJkgebouw

Zodra je het IJkgebouw binnenloopt, krijg je meteen een goed gevoel bij de stijl van De Eendracht. Hoge plafonds, warme kleurencombinaties, mooie meubels en een heerlijke serre met heel veel planten aan de achterkant van het restaurant. De Eendracht in 't IJkgebouw heeft bovendien een zonnig terras waar je heerlijk buiten kunt zitten. Bedrijfsleider Maurice heeft met het team een deel van de vloer gelegd, die oorspronkelijk uit een kerk komt. 

Maurice is lekker energiek en vindt het geweldig om jonge mensen in te werken en horeca-ervaring op te laten doen. "We zijn bijvoorbeeld met het team naar een koffiecursus geweest waar ze geleerd hebben om heerlijke koffie en goede kwaliteit melkschuim te maken." 

Het eten van De Eendracht is puur, vertelt Maurice. "Het vlees en de kazen komen van boerderij Lindenhoff, het zuurdesembrood komt bij vanMenno vandaan en de appeltaart bij patissiers Femke en Sander. Buiten de vaste kaart om maken we trouwens ook veel seizoensgebonden gerechten!" 

Bekijk hier het menu van De Eendracht in 't IJkgebouw

Miss Central

Bij Miss Central spat de positiviteit ervan af. Op het terras vind je kleurrijke boeketten en vrolijke prints. De eigenaresse Mariska en (o.a.) haar drie dochters komen je vol energie en vrolijkheid tegemoet om je te helpen aan een heerlijke kop koffie, lekker taartje of gezonde lunch. 

Mariska besloot na een baan als marketeer het roer om te gooien en een lunchroom te beginnen. Ze werkt graag met andere ondernemers samen en heeft Miss Central opgezet met hulp van Ramona, de voormalige eigenaresse van 't IJkgebouw. De inrichting van Miss Central is gebaseerd op de jaren twintig, evenals het logo. Op de kaart vind je veel heerlijke vegetarische, vegan en gezonde gerechten. Het is zelfs zo dat er een icoontje achter een vleesgerecht staat in plaats van andersom! 

Miss Central is deels afgeleid van 'Central Perk' uit de serie Friends. Mariska wil hetzelfde gevoel creëren. Mariska vertelt: "Wij vinden het belangrijk dat je je thuis voelt en ontpannen samen kunt zijn." 

Bekijk hier het menu van Miss Central 

Mr. Gold

Oesters, bruschetta en een mooie entrecote op een etagère, om met elkaar te delen. Bij Mr. Gold kom je in een chique maar stoere setting waar cocktails en shared dining centraal staan. De jonge en creatieve bedrijfsleider Katja vertelt dat Mr. Gold refereert naar de 'lieve' chimpansee die afgebeeld staat op de kleurrijke graffiti muur in het restaurant. 

Mr. Gold serveert internationaal eten met een knipoog naar de Aziatische keuken. "Als je bij ons bent geweest is het de bedoeling dat je blijft dromen over Mr. Gold, het 'lieve' chimpanseetje," zegt Katja, die heel dankbaar is dat ze de kans heeft gekregen om het concept van Mr. Gold op te mogen zetten. Ze heeft haar inspiratie opgedaan in Barcelona en Rotterdam. Ze kwam tot de conclusie dat er in Alkmaar echt een hippe cocktailbar en shared dining miste. Alkmaar is een toffe plek rijker!

Bekijk hier het menu van Mr. Gold 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Evenementen

6 fijne terrassen in Alkmaar

Vriendenweekend

Vegetarische hotspots

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.