5 km hardlooproute langs de hotspots van Alkmaar

Trek je graag je sportieve schoenen aan? Met de Alkmaar City Run by night op komst is dit hét moment om nog even te trainen. Daarom hebben we een leuke hardlooproute samengesteld van 5 kilometer. Heb je geen startbewijs kunnen bemachtigen? Dan zien we je natuurlijk ook graag in de stad, want het belooft een supergezellige avond te worden vol (live) muziek. En al die hardlopers hebben natuurlijk ook support nodig!

De route

Deze 5,1 kilometer lange route brengt je langs allerlei leuke hotspots in Alkmaar. En die laatste 100 meter kun je natuurlijk goed gebruiken om je rek- en strekoefeningen te doen. De route begint en eindigt op het Waagplein. Je rent langs onder andere het Huis met de Kogel, Accijnstoren, De Grote Kerk, de Molen van Piet en Het Kruithuisje.

Succes!

1. Start Waagplein

We starten deze run voor het beroemde Waaggebouw. Van maart tot en met september is dit prachtige Alkmaarse bouwwerk het hart van de kaasmarkten. In het Waaggebouw vind je het Kaasmuseum en de VVV. Voor de Waag kun je nog een leuk plaatje voor Instagram schieten, nu je er nog op en top uitziet. En vergeet je running-app niet aan te zetten!

2. Huis met de Kogel

Vanaf het Waagplein loop je over de oudste ophaalbrug, de Bathbrug uit 1560, dwars door de Oude Stad naar het Huis met de Kogel. De legende gaat dat er een 40 pond zware, Spaanse kogel door het huis vloog tijdens het beleg. De bewoners van het pand zouden ongedeerd gebeleven zijn. De kogel die door het huis werd geschoten, is symbolisch op de voorgevel van het huis geplaatst. 

Gelopen afstand: 150 m

3. Victoriepark

Over het Luttik Oudorp loop je langs de gracht met volop prachtige grachtenpandjes door naar het groene Victoriepark. Je hebt er al een tiende van de run op zitten inmiddels!

Gelopen afstand: 500 m

4. Ijkgebouw

In het groene Victoriepark vind je natuurlijk 'Instagram-hotspot' het IJkgebouw. Hier kun je - naast binnen in de kas - ook bij mooi weer heerlijk aan het water op het terras ontspannen. Een idee om na afloop van de route hier een lekker hapje of drankje te nemen?  

Gelopen afstand: 610 m 

Valentijnsdag Alkmaar 2019 Echt

5. Accijnstoren

Via het IJkgebouw ren je door naar het belangrijkste gebouw van de stad Alkmaar 400 jaar geleden, de Accijnstoren. Zoals de naam al doet vermoeden, werd dit gebouw gebruikt als belastinghuisje waar accijnsen werden opgelegd op de ingevoerde goederen. Je tikt nu al bijna de eerste kilometer aan!

Gelopen afstand: 850 m 

Valentijnsdag Alkmaar 2019 De Oude Stad

6. De Grote Kerk

Na de Accijnstoren volgt de Grote- of Sint Laurenskerk. In 2018 bestond de kerk 500 jaar en dit jubileum is natuurlijk uitgebreid gevierd met 'Klim naar de hemel'. 

Wanneer je de Grote Kerk bent gepasseerd, ben je al over de helft van de route. 

Gelopen afstand: 2.55 km

Valentijnsdag Alkmaar 2019

7. De Molen van Piet

De welbekende Molen van Piet is de laatst overgebleven ronde, stenen stellingmolen-korenmolen op het Bolwerk uit de 17e eeuw. In 1884 werd de molen gekocht door Cornelis Piet, die onder in de molen een woning liet maken. De familienaam bleef verbonden aan de molen. Tegenwoordig is de molen eigendom van de gemeente, maar de molen wordt nog steeds bewoond en bemalen door door een lid van de familie Piet.

 

Gelopen afstand: 2.9 km

Valentijnsdag Alkmaar 2019 De Vest

8. Clarissenbolwerk

Na de prachtige Molen van Piet volgt een groot deel door het park. Het stadspark begint bij de Molen van Piet en eindigt aan de andere kant van de stad bij Kanaalkade. Halverwege het park ligt het Clarissenbolwerk en hier vind je onder meer het Kruithuisje. 

Gelopen afstand: 3.1 km

Valentijnsdag Alkmaar 2019 bioscoop

9. Het Kruithuisje

Het Kruithuisje is een vergeten monument in Alkmaar. Tegenwoordig is het een galerie, koffie- & theehuisje. Vroeger werd er in het Kruithuisje ammunitie bewaard om de stad te beschermen. 

 

Gelopen afstand: 3.3 km

Valentijnsdag Alkmaar 2019 bloemen

10. Finish Waagplein

Nadat je het park uitkomt, ren je de laatste kilometer via Overstad terug naar het Waagplein. Eenmaal daar aangekomen, zit de training er weer op.

Loop je de 10 km op 29 mei? Dan kun je deze route natuurlijk ook gewoon twee keer lopen. 

Gelopen afstand: 5.1 km

Socials

Heb je onderweg mooie foto's gemaakt? 

Deel deze dan op Instagram of Facebook met #AlkmaarPrachtstad.

Wie weet vind je jouw plaatje(s) wel terug op onze kanalen!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Uitagenda

Musea

tweedehands shoppen

Lunchtentjes

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.