Geniet van historisch Alkmaar

Ben jij zo iemand die blij wordt van een mooie oude binnenstad? Lees hier hoe je Alkmaars historische centrum én de buitengebieden ontdekt.

Brug Alkmaar

Stadswandeling door Alkmaar

Het huis met de Kogel, de hofjes, de rijk versierde gevels. In Alkmaar vind je meer dan 400 monumenten. Allemaal vertellen ze een eigen verhaal. Het makkelijkst ontdek je de geheimen van Alkmaar te voet. 

Volg met of zonder gids één van de wandelroutes door de oude binnenstad en laat je verrassen. Doe je graag rustig aan? Onderweg kom je overal gezellige pleinen met terrassen tegen. Alkmaar is niet voor niets één van de leukste steden van Nederland!

Panden Alkmaar

Geschiedenis van Alkmaar

‘Bij Alkmaar begint de Victorie.’ Het is een bekende uitspraak, die z’n oorsprong vindt in de tachtigjarige oorlog. 

In 1573 wisten de moedige Alkmaarders het Spaanse leger te verdrijven door kokend teer en brandende takkenbossen van de stadsmuren te gooien. Het is één van de vele gloriemomenten uit de rijke Alkmaarse geschiedenis.

Ontdek de hofjes

Alkmaar heeft maar liefst acht hofjes, waarvan de meeste nog steeds bewoond zijn. Het is alsof de tijd er heeft stilgestaan. De Alkmaarse hofjes zijn oases van rust, middenin de stad. Sommige mensen noemen de hofjes het best bewaarde geheim van Alkmaar.

Landelijk Alkmaar- De Schermer

Landelijk Alkmaar – dorpen en polders

Niet alleen in Alkmaar zelf, maar ook in de dorpen die bij Alkmaar horen vind je vele monumenten. De Rijp bijvoorbeeld heeft er -naast leuke winkeltjes en fotogenieke grachtjes- maar liefst 147. Geen wonder dus dat het op de lijst beschermde dorpsgezichten staat.

Walk of history

Vijftig lichtgevende tegels die duizend jaar Alkmaarse geschiedenis in beeld brengen. Dat is de Walk of History in de Langestraat.

Havens in Alkmaar

Ben je in Noord-Holland op vaarvakantie, dan is Alkmaar een aanrader. De Alkmaarse grachten zijn ideale aanlegplaatsen, voorzien van alle gemakken voor watertoeristen.

prachtstad tuin

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.