In Alkmaar begon de Gouden Eeuw. In onze stad werden de Spanjaarden als eerste verslagen en besloten de Alkmaarders zichzelf te gaan besturen, waardoor zij een soort republiek vormden met grote welvaart. Deze historie is terug te vinden in onze regio, zoals onze beroemde Waagtoren (1603), Raadhuis in De Rijp (1630) en Museummolen (1635) en nog veel meer.
2019 is het jaar van de Gouden Eeuw. In Alkmaar is daarom extra veel te beleven rondom dit gouden jaar:
In de hoogtijdagen rond 1650 had De Rijp een vloot van zo'n tachtig haringbuizen. Daarmee hadden ze in de Gouden Eeuw de één na grootst haringvloot van Nederland. Het museum in 't Houten Huis heeft een aantal handgeschreven kasboeken, gedrukte zeekaarten, zeldzaam model van een haringbuis en een door Rijper walvisvaarders meegebrachte kajak uit Groenland is een topstuk uit de collectie.
Beleef de Gouden Eeuw in Stedelijk Museum. In de museumzaal 'De Gouden Eeuw van Alkmaar' treden bezoekers binnen in een wereld van ontwikkeling, welzijn en rijkdom. Te zien zijn onder meer schilderijen van Jacob Cornelisz van Oostsanen, Maarten van Heemskerck, Pieter Jansz Saenredam en Jan de Baen.
Midden in de Gouden Eeuw werd het Alkmaars kaasdragersgilde opgericht. Om precies te zijn op 17 juni 1593. Vorig jaar vierden we het 425-jarig jubileum. Elke week worden honderden bezoekers van de kaasmarkt dus herinnerd aan Alkmaar in de tijd van de Gouden Eeuw.
Van 1633 tot 1635 werd de Schermeer door 52 molens drooggemalen, waardoor de Schermerpolder ontstond. Een uniek staaltje watermanagement uit de Gouden Eeuw.
De Museummolen is één van de molens die overgebleven is en je kunt hem van onder tot boven bezichtigen. Je ziet hoe de molen werkt en en hoe de mensen vroeger in de molen woonden.
Caesar van Everdingen is de Rembrandt van Alkmaar: onze grootste zeventiende-eeuwse schilder. Van Everdingens vroegste schuttersstuk, gemaakt in 1641, is momenteel in te slechte conditie om getoond te worden. Het schilderij wordt uitvoerig gerestaureerd. Een deel van deze restauratie wordt uitgevoerd voor de ogen van het publiek, waarbij bezoekers vragen kunnen stellen aan de restauratoren.
Tegen het historische decor van Alkmaars Oude Stad laten honderden acteurs zien hoe het er 446 jaar geleden aan toe ging. Loop de route door het in begin gouden eeuwse sfeer gebrachte oudste deel van Alkmaar en geniet van de historische acts. Daar nemen verschillende muzikanten, dokters, belastinginners, weeskinderen en brandweerlieden je mee door Alkmaar in de zestiende eeuw.
Veruit de belangrijkste datum in de geschiedenis van Alkmaar is 8 oktober 1573. Dit is de dag dat de dappere Alkmaarders het Spaanse leger versloegen in de 80-jarige oorlog. Nog elk jaar wordt op en rond 8 oktober de Alkmaarse overwinning gevierd tijdens Alkmaar Ontzet.
Loop de 5 kilometer lange stadswandeling en laat je verrassen door al het moois wat Alkmaar je te bieden heeft. Alkmaar kent een rijke Gouden Eeuw historie en maar liefst 400 monumenten die worden gekoesterd in het oude centrum. Onderweg kun je gezellig een terrasje pakken of rond snuffelen in leuke winkeltjes.
Fietsen 4 meter onder zeeniveau, door de meest unieke droogmakerijen uit de Gouden Eeuw: de Schermer en de Beemster.
Dit is een selectie van de activiteiten die in 2019 in Alkmaar ter ere van het Gouden Eeuwjaar plaats vindt. Houd onze website in de gaten.