Alkmaar Prachtstad Proeft

Ben jij opzoek naar een leuk restaurant of heb je zin een huisgemaakte daghap? Alkmaar Marketing-redacteuren Marieke en Silke hebben voor jou alle hotspots op een rijtje gezet.

De keuze van

Marieke & Silke


Tapas eten bij restaurant Oudejans

Bij restaurant Oudejans ben je "gewoon welkom", en dat gewone maakt het juist zo speciaal. Het personeel is vriendelijk en ontzettend enthousiast.

Wat eet je bij Oudejans? Alkmaar Prachtstad tipt de tapas. Ze hebben 60(!) verschillende tapasgerechtjes vlees, vis en vega, onbeperkt eten voor een vaste prijs.. en daar houden wij van. Niet zo een fan van tapas? Een favoriet bij de vaste gasten is de sliptong. Maar ook de rib eye van black angus is een specialiteit van het mooie restaurant in De Rijp.

Het pand van Oudejans komt uit het jaar 1660 en zit al 200 jaar in de familie verteld eigenaar Hein. Wij vinden de inrichting erg mooi en het terras is erg gezellig. Leuk om te lunchen op een mooie dag na een fietstocht!

Wat kost dat? Een tapasmenu heb je al voor €27,50! 
Hoe laat? Vanaf 10:00 uur gaat het restaurant open voor de lunch en tot 23:00 uur kan je dineren bij Oudejans. Op de woensdag zijn zij gesloten.
Waar precies? Rechtestraat 106, 1483 BE De Rijp

Dinsdag Hapdag bij Stadsstrand De Kade

Dat het gezellig is bij de Kade, dat wisten we allang. Maar weet je dat je hier ook lekker kunt eten! Iedere dinsdag organiseert het Stadsstrand ‘Dinsdag Daghap’: heerlijke huisgemaakte gerechten voor een mooi prijsje.

De dinsdag daghap is in het leven geroepen door de moeder van Fanna (bedrijfsleidster Stadsstrand de Kade). Tijdens de opbouw van het Stadsstrand aten de kadelieden eigenlijk altijd dezelfde ongezonde witte bolletje met kaas... dus daar stak moeders een stokje voor! Gezond eten moesten ze! Fanna’s moeder is toen begonnen met koken voor de vrienden en nu doet ze dit wekelijks in de keuken van de Kade.. Op de dinsdag zodat de gasten ook kunnen mee-eten! Gezond, lekker, simpel avondeten net als bij je moeder thuis.

Reserveren? Dit kan via de facebookpagina van de Kade. Zorg ervoor dat je op tijd bent want de vorige dinsdag was uitverkocht!  

Wanneer? Iedere dinsdagavond
Wat kost dat? Voor €9,50 heb je al een daghap 
Hoe laat? Openingstijden van de Kade op de dinsdagen: 11:00 uur – 22:00 uur. Bij mooi weer blijven ze tot 00:00 uur geopend.
Waar precies? Stadsstrand De Kade, Noorderkade, Overstad. 

Tip van de kaasdrager: ‘1480 Foodbar’

De tip van een van onze Alkmaarse Kaasdragers, Jeffrey van Zanten: 1480 Foodbar. Jeffrey: ‘Ze geven uitleg over de verschillende wijnen die je ook even mag proeven. Het komt professioneel over en dat geeft een goede sfeer. De zaak heeft een bijzondere ambiance en het is zeker de moeite waard om ze eens een bezoek te brengen!’ Alkmaar Prachtstad tipt de witte of rode wijnproeverij. Dan krijg je verschillende wijnen in kleine glaasjes tegelijk op tafel zodat je ze kan vergelijken. 

Hoe laat? 1480 Foodbar is iedere dag van de week open. Maandag tot zaterdag vanaf 08:30 uur en op zondag vanaf 10:00 uur.
Waar precies? Op de Mient 16, 1811 NC Alkmaar. 

Vers Eten&Drinken

Naast het station Alkmaar centraal zit het take or go restaurantje: Vers eten en drinken. Dit is Silke’s favoriete tentje als ze weer eens geen lunch  van huis heeft meegenomen. Wat neem ik dan? Een citroen-gember thee met een caprese of quinoasalade óf mijn absolute favoriet: een Vers B.L.A.T. Een sandwich op bruin brood met bacon, sla, tomaat en avocado. Die is echt overheerlijk!

Niet zo'n quinoa- of advocado-eter? Ze hebben ook lekkere hamburgers, soepjes en broodjes. Voor ieder wat wils en allemaal vers en huisgemaakt. Daarnaast werken ze ook nog eens met zoveel mogelijk biologische producten en alles voor een prima prijsje.

Avondeten bij Vers? Dat kan, erg goed zelfs. Bij Vers hebben ze iedere week een ander weekmenu, samengesteld door eigenaresse Manja. Check het menu op de Facebookpagina of op hun website. Alleen kom niet te laat, want op is ook echt op. Bij Vers houden ze niet van voedsel verspillen, dus kom voordat de pan leeg is!

Hoe laat? Vers is open van maandag t/m vrijdag van 10:30 tot 20:00 uur en zaterdag van 11:00 tot 20:00 uur. Op zondag zijn zij gesloten.
Waar precies? Stationsweg 41, 1815 CB Alkmaar

Saladebar Oogst

Gezond eten voor een goed prijsje. Dat kan bij een tentje tussen de Bergerbrug en de bibliotheek: saladebar Oogst

Margot en haar partner (eigenaren van Oogst) komen beide uit een drukke baan met weinig tijd en vonden het aanbod van snel en gezonde eettentjes maar mager, vandaar dat Oogst in het leven werd geroepen.

Oogst heeft een uniek aanbod voor een eerlijke en goede prijs.. en dat allemaal huisgemaakt, lokaal verkregen of biologisch. Voorbeelden van al dat lekkers? Neem bijvoorbeeld één van de wisselende maaltijdsoepen zoals de Afrikaanse pindasoep of een Indiaanse bloemkoolsoep, stel je eigen salade samen of neem een wrap. Iets zoets voor bij de koffie of als toetje? Dat hebben ze zeker, proef de zelfgemaakte bananencake, veganistisch fudge of een neem lekker dadelbonbonnetje. En heb je geen tijd om langs te gaan? Geen probleem! Ze bezorgen namelijk ook. 

Hoe laat? Saladebar Oogst is open van woensdag t/m maandag van 11:00 tot 19:30 uur en zondag van 12:30 tot 19:30 uur. Op dinsdag zijn zij helaas gesloten.
Waar precies? Saladebar Oogst. Zevenhuizen 8, 1811 KB Alkmaar.

Nu is alleen de nog grote vraag;  ‘Smaakt het?’

Laat het ons weten! Stuur je reactie naar info@alkmaarmarketing.nl en heb je zelf een favoriet die we niet mogen missen? We zijn benieuwd, wie weet wordt jouw inzending geplaatst!​

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.