Filmhuis Alkmaar

Pettemerstraat 3, 1823 CW Alkmaar

Filmhuis Alkmaar

Filmhuis Alkmaar biedt de bezoeker 3 moderne filmzalen met respectievelijk 100, 60 en 40 zitplaatsen, en een moderne foyer. De grootste zaal, met 100 zitplaatsen, is multifunctioneel ingericht en beschikt dus over kwalitatief goede faciliteiten voor lezingen, muziekoptredens en kleinkunst. Alle zalen zijn voorzien van de laatste techniek op het gebied van beeld en geluid.

Filmhuis Alkmaar is daarmee in één klap het meest moderne filmhuis van Nederland.

4 tips voor het Filmhuis

Tout s'est bien passé

De vader van Emmanuèlle ligt in het ziekenhuis na een beroerte. Als hij ontwaakt, gedeeltelijk verlamd en afhankelijk, vraagt de oude man zijn dochter om hem te helpen sterven...

Als André (85) een beroerte krijgt, haast zijn dochter Emmanuèlle zich naar hem toe. Er is weinig over van de man die altijd nieuwsgierig was naar alles en gepassioneerd door het leven ging. Hij wil niet langer leven en vraagt Emmanuelle om hulp. Maar hoe kun je zo'n verzoek honoreren als het je eigen vader is? Emmanuèlle en haar zus Pascale staan niet alleen voor praktische en emotionele uitdagingen, maar ook voor een moreel dilemma.

Amélie, 20th anniversary

Amélie, ofwel voluit: Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain, is zo'n film die geen introductie nodig heeft. Twintig jaar na verschijning zal ze je opnieuw betoveren.

Amélie Poulain werkt als serveerster in een café in de Parijse wijk Montmartre en observeert graag mensen terwijl ze haar fantasie de vrije loop laat. Maar dan ontdekt ze haar ultieme levensdoel: andermans problemen oplossen. Zo helpt ze de conciërge van haar appartementencomplex, die de hele dag port drinkt terwijl ze tegen haar opgezette hond praat. Maar ook Georgette, haar hypochondere collega. En ‘de man van glas’, haar buurman die aan huis gekluisterd zijn leven leidt via de Renoir-reproducties die hij schildert. Amélies missie wordt onverwachts verstoord wanneer ze de zonderlinge jongen Nino Quincampoix ontmoet. 

Licorice pizza

Meteen na de première kopte The Guardian: Paul Thomas ‘Andersons nieuwste film is een romance over een tiener die een wat oudere vrouw het hof maakt, met in de hoofdrol twee buitengewone nieuwkomers, vastgelegd door fabelachtige A-lijst cameo's’. Licorice Pizza is zijn grappigste en relaxte film tot nu toe.

'Warm en grillig, net als de liefde zelf' en 'Bleef het maar eeuwig duren' kopten Belgische collega's. Licorice Pizza vertelt het verhaal van Alana Kane (Alana Haim) en Gary Valentine (Cooper Hoffman, zoon van Philip Seymour Hoffman) die in het Los Angeles van de jaren '70 verliefd worden. De film is zowel geschreven als geregisseerd door Anderson en volgt hun aarzelende eerste stappen op het pad van de liefde.

La Mif

'Geweldig, krachtig en roerend', 'Empathisch en authentiek'. La Mif, ofwel The Fam, vertelt het verhaal van zeven tienermeisjes die in een Zwitsers verzorgingshuis worden geplaatst, met maatschappelijk werkers. Deze gedwongen 'familie'-ervaring zorgt voor veel onverwachte spanningen en intimiteiten. En ieder incident veroorzaakt een keten van overreacties.

De zeven jonge vrouwen wonen samen onder hetzelfde dak, zonder dat ze daar zelf voor kozen. Hun achtergrond verschilt en ze hebben ieder hun eigen levensverhaal. In deze opvang vinden ze iets wat lijkt op een thuis, een familie. Ze delen vreugde en verdriet, en rebelleren hartstochtelijk tegen de tekortkomingen in hun leven.
Lora is een bevlogen directeur en doet er alles aan om de groep zo goed mogelijk te ondersteunen. Maar haar emotionele inzet is eindig, net als de onvermijdelijke conflicten in deze diverse surrogaatfamilie. La Mif is een eerlijk, openhartig portret van jonge vrouwen die - ondanks hun onzekere situatie - bruisen van levenslust.

Films en Events

Bij Het Filmhuis in Alkmaar kun je altijd kiezen uit een ruim aanbod films. Daarnaast organiseert het Filmhuis leuke en informatieve events over boekverfilmingen, muziek in films of thema avonden over spraakmakende films en documentaires. Alle events zijn gecombineerd met inleidingen of nagesprekken met inspirerende gasten uit binnen- en buitenland

Tips van de Programmeur

Kim is werkzaam als programmeur in het Filmhuis Alkmaar, Marieke & Silke van Alkmaar Prachtstad spraken met haar over het Filmhuis Alkmaar en over haar functie.

Contact

Stichting Filmhuis Alkmaar
Pettemerstraat 3
1823 CW Alkmaar

Website: www.filmhuisalkmaar.nl
E-mail: info@fhalkmaar.nl
Facebook: /filmhuisalkmaar
Twitter: @filmhuisalkmaar
Telefoon: (072) 5202022 (18:30 – 21:00)

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Evenementen

Overnachten in Alkmaar

Varen in Alkmaar

Omgeving

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.