-

Filmhuis Alkmaar

Pettemerstraat 3, 1823 CW Alkmaar

Filmhuis Alkmaar

Filmhuis Alkmaar biedt de bezoeker 3 moderne filmzalen met respectievelijk 100, 60 en 40 zitplaatsen, en een moderne foyer. De grootste zaal, met 100 zitplaatsen, is multifunctioneel ingericht en beschikt dus over kwalitatief goede faciliteiten voor lezingen, muziekoptredens en kleinkunst. Alle zalen zijn voorzien van de laatste techniek op het gebied van beeld en geluid.

Filmhuis Alkmaar is daarmee in één klap het meest moderne filmhuis van Nederland.

Verwacht in het Filmhuis

PAST LIVES

Prachtige film over lot & liefde. Jeugdliefdes Nora en Hae Sung verliezen elkaar uit het oog als Nora’s familie van Zuid-Korea naar Canada emigreert. Ondanks wat internetcontact duurt het 24 jaar voordat ze elkaar weer ontmoeten…

Nora (Greta Lee) en Hae Sung (Teo Yoo) hebben een innige vriendschap die abrupt eindigt als Nora’s familie emigreert. Twaalf jaar later studeert Nora in New York en hervinden de twee elkaar via internet. Ze fantaseren er over hoe het zou zijn om elkaar weer te zien. Door de afstand verwatert het contact weer en duurt het nog eens twaalf jaar voordat Nora wordt herenigd met haar jeugdliefde. Hoewel Nora inmiddels getrouwd is beleven ze een allesbepalende week als Hae Sung haar opzoekt in New York.
In haar debuutfilm onderzoekt toneelschrijver Celine Song noties van het lot, de liefde, en de dunne scheidslijn tussen het leven dat we leiden en het leven hoe het had kunnen zijn. ‘Past Lives’ werd daarmee de grote verrassing van de filmfestivals van Berlijn en Sundance eerder dit jaar.

LETZTER ABEND

Clemens en Lisa zijn een jong stel dat, middenin de lockdownperiode van de pandemie, van Hannover naar Berlijn gaat verhuizen. Lisa heeft daar een nieuwe baan gevonden. Voor hun vertrek organiseren ze een afscheidsdiner. Maar goede vrienden zeggen af en ongenode gasten komen opdagen... 

De verhuizing biedt ook een tweede kans voor de relatie van het stel, die zwaar geleden heeft onder Clemens' depressies. Tijdens het afscheidsdiner in hun inmiddels bijna lege appartement vloeit de alcohol rijkelijk. Iedereen heeft zo z'n eigen problemen en al snel worden oude wonden opengereten en komen misstanden en geheime verlangens aan het licht. 
De film werd opgenomen in slechts een week, waarin regisseur Lukas Nathrath samen met zijn acteurs de personages ontwikkelde. De dialogen kwamen tot stand door middel van improvisaties tijdens de repetities. Low budget filmmaken op z'n best.

SWEET DREAMS

Dit satirische drama Ena Sendijarević over uiteenvallende familiebanden tijdens de ondergang van het Nederlandse kolonialisme is de openingsfilm van de 43e editie van het Nederlands Film Festival. 

Tijdens de nadagen van het koloniale tijdperk valt op een afgelegen Indonesisch eiland de Nederlandse suikerfabrikant Jan (Hans Dagelet) plotseling dood neer voor de ogen van zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk). Hun vervreemde zoon Cornelis (Florian Myjer) en zijn hoogzwangere vrouw Josefien (Lisa Zweerman) arriveren vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen. Tot ieders ontzetting blijkt Jans concubine Siti (Hayati Aziz) een sleutelrol in zijn testament te vervullen. Te midden van een opstand van de Indonesische arbeiders, begint een kat-en-muis-spel waar niemand heelhuids uitkomt. Sweet Dreams combineert meedogenloze satire en een uitbundige esthetiek in een verhaal over de ondergang van het Europese kolonialisme.

L’ÉTÉ DERNIER

De harmonie binnen een eens zo gelukkig gezin is in één keer verdwenen als de 17-jarige Theo zijn vader vertelt dat hij een relatie heeft met zijn stiefmoeder. Dit erotische drama, met een geweldige Léa Drucker als (stief)moeder Anne, tart morele grenzen en conventies.

Anne is een succesvol advocaat en leidt een gelukkig leven met haar man Pierre en hun twee jonge dochters. Op een dag trekt de 17-jarige Theo, Pierre’s zoon uit een eerder huwelijk, bij hen in. Het duurt niet lang voordat hij zijn vader vertelt dat hij een affaire heeft met zijn stiefmoeder. Pierre is geschokt, Anne ontkent. Ze riskeert immers haar carrière in gevaar te brengen en haar familie te verliezen. L'été dernier is een remake van de Deense film Dronningen. 

Films en Events

Bij Het Filmhuis in Alkmaar kun je altijd kiezen uit een ruim aanbod films. Daarnaast organiseert het Filmhuis leuke en informatieve events over boekverfilmingen, muziek in films of thema avonden over spraakmakende films en documentaires. Alle events zijn gecombineerd met inleidingen of nagesprekken met inspirerende gasten uit binnen- en buitenland

Contact

Stichting Filmhuis Alkmaar
Pettemerstraat 3
1823 CW Alkmaar

Website: www.filmhuisalkmaar.nl
E-mail: info@fhalkmaar.nl
Facebook: /filmhuisalkmaar
Twitter: @filmhuisalkmaar
Telefoon: (072) 5202022 (18:30 – 21:00)

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Evenementen

Overnachten in Alkmaar

Varen in Alkmaar

Omgeving

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.