Filmhuis Alkmaar

Pettemerstraat 3, 1823 CW Alkmaar

Filmhuis Alkmaar

Filmhuis Alkmaar biedt de bezoeker 3 moderne filmzalen met respectievelijk 100, 60 en 40 zitplaatsen, en een moderne foyer. De grootste zaal, met 100 zitplaatsen, is multifunctioneel ingericht en beschikt dus over kwalitatief goede faciliteiten voor lezingen, muziekoptredens en kleinkunst. Alle zalen zijn voorzien van de laatste techniek op het gebied van beeld en geluid.

Filmhuis Alkmaar is daarmee in één klap het meest moderne filmhuis van Nederland.

Verwacht in het Filmhuis

ROSALIE

Voor dit delicate, feministische drama liet de Franse regisseur Stéphanie Di Giusto (La danseuse) zich inspireren door een uitzonderlijke vrouw: Clémentine Delait, een Franse bebaarde dame en caféhoudster die begin twintigste eeuw beroemd was. Met hoofdrollen voor Nadia Tereszkiewicz (Rosalie) en Benoît Magimel (Abel).

Frankrijk anno 1870. Rosalie staat op het punt te trouwen met Abel, een dorpscafé-eigenaar die diep in de schulden zit. Maar Rosalie heeft een geheim dat haar leven overschaduwt: ze is geboren met een extreme vorm van lichaamsbeharing. Om haar huwelijkskansen te vergroten, heeft haar vader een aanzienlijke bruidsschat bij elkaar gespaard. Dit is zeer aantrekkelijk voor Abel en hij trouwt met Rosalie zonder kennis van haar geheim. Tijdens hun huwelijksnacht schrikt hij van haar uiterlijk en wijst hij haar af. Rosalie wil per se getrouwd blijven, want haar diepste wens is een kind te krijgen. Ze trekt alles uit de kast om Abel te helpen met zijn schulden.

DOGTOOTH | FOCUS ON LANTHIMOS

Na 15 jaar opnieuw op het witte doek: de in 4K-gerestaureerde zwarte komedie van Yorgos Lanthimos die bij de première in 2009 in Cannes werd bekroond met de Prix Un Certain Regard en de internationale doorbraak was van de Griekse regisseur. De film over twee ouders die hun kinderen totaal afgeschermd van de buitenwereld opvoeden, won maar liefst twintig internationale prijzen en werd genomineerd voor een Oscar. 

Twee ontspoorde ouders houden hun drie kinderen gevangen in 'splendid isolation'. Om hun huis staat een hoog hek. De kinderen mogen de ommuurde villa niet verlaten, althans niet tot hun hoektanden eruit vallen. De kinderen worden vermaakt, verveeld en getraind zonder enige invloed van buitenaf. Ze krijgen slechts beperkt informatie over de 'boosaardige' buitenwereld. Zo geloven ze dat overvliegende vliegtuigen speelgoed zijn en zombies gele bloempjes. De enige die in huis wordt toegelaten is Christina. Zij is bewaker in het bedrijf van de vader en hij regelt die bezoekjes om tegemoet te komen aan de seksuele behoeftes van zijn zoon. De hele familie is dol op haar, vooral de oudste dochter. 

THE MONK AND THE GUN

Deze opbeurende, satirische komedie speelt zich af rond de eerste democratische verkiezingen in Bhutan. Een Amerikaan reist naar Bhutan op zoek naar een schat en kruist het pad van een jonge monnik die door zijn leraar is opgedragen om twee geweren te vinden. Prachtig gemaakt, met magnifieke cinematografie van de Himalaya.

Koninkrijk Bhutan, 2006. De modernisering is eindelijk gearriveerd. Bhutan wordt als laatste land ter wereld verbonden met internet en televisie, en de grootste verandering van allemaal: democratie. Om de mensen te leren stemmen, organiseren de autoriteiten schijnverkiezingen, maar de lokale bevolking lijkt niet overtuigd. Reizend naar het platteland van Bhutan, waar religie populairder is dan politiek, ontdekt de verkiezingstoezichthouder dat een monnik een mysterieuze ceremonie plant voor de verkiezingsdag.

L’AMOUR ET LES FÔRETS

Deze film begint als luchtig liefdesverhaal en gaat bijna ongemerkt over in een psychologische thriller. Blanche ziet in Grégoire de man van haar dromen en stort zich in een gepassioneerde relatie, alle waarschuwingen van haar familie en tweelingzus Rose ten spijt.  

Gregs liefde en toewijding voor Blanche veranderen heel subtiel in bezitterigheid, controledrang en zelfs gevaarlijk gedrag. Hij is een geslepen persoon, zijn machtsspel wordt steeds heftiger en Blanche’s bewegingsvrijheid telkens minder. Een uitweg uit deze toxische relatie ziet ze niet, maar die heeft ze beslist wel nodig. Blijft Blanche slachtoffer of overwint ze haar schaamte en bevrijdt ze zich uit de greep van haar steeds gevaarlijkere echtgenoot? L’amour et les forêts is gebaseerd op het gelijknamige boek van Eric Reinhardt. 

Films en Events

Bij Het Filmhuis in Alkmaar kun je altijd kiezen uit een ruim aanbod films. Daarnaast organiseert het Filmhuis leuke en informatieve events over boekverfilmingen, muziek in films of thema avonden over spraakmakende films en documentaires. Alle events zijn gecombineerd met inleidingen of nagesprekken met inspirerende gasten uit binnen- en buitenland

Contact

Stichting Filmhuis Alkmaar
Pettemerstraat 3
1823 CW Alkmaar

Website: www.filmhuisalkmaar.nl
E-mail: info@fhalkmaar.nl
Facebook: /filmhuisalkmaar
Twitter: @filmhuisalkmaar
Telefoon: (072) 5202022 (18:30 – 21:00)

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Evenementen

Overnachten in Alkmaar

Varen in Alkmaar

Omgeving

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.