Afstaptips tijdens een rondje fietsen in Alkmaar

Ben je een leuk rondje aan het fietsen maar vind je het wel tijd voor een pauze? Stap af van je fiets en ontdek de schatten van Alkmaar en de omgeving! #AlkmaarFietst

Afstaptips

Ben je een leuk rondje aan het fietsen maar vind je het wel tijd voor een pauze? Stap af van je fiets en ontdek de schatten van Alkmaar en de omgeving. Hieronder vind je onze afstaptips.

Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar is hét geheugen van de stad en absoluut een bezoek waard voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Alkmaar en omgeving wil beleven en ontdekken. In het museum vind je afwisselende en interactieve opstellingen met hoogwaardige collecties van oude en vroegmoderne schilderkunst en kunstnijverheid.

Grote Kerk Alkmaar

Deze middeleeuwse stadskerk is de grootste kerk boven het Noordzeekanaal en is het grootste en drukst bezochte monument van Alkmaar. De kerk is in de zomer en gedurende een groot aantal weekenden gratis toegankelijk.

Van mei t/m september kun je elke eerste donderdag van de maand om 11:15 uur gratis deelnemen aan een rondleiding door de Grote Kerk. Laat je verrassen en inspireren door onze deskundige gidsen die je alles kunnen vertellen over dit ruim 500 jaar oude monument.

Kaasmuseum Alkmaar

Het Hollands Kaasmuseum is gevestigd in het monumentale Waaggebouw in het hartje van kaasstad Alkmaar. Het museum toont de bereiding van zuivelproducten door de eeuwen heen, de handel en het leven op het platteland.

De collectie bestaat onder meer uit historische gebruiksvoorwerpen, film- en beeldmateriaal en schilderijen. Bezoekers krijgen een stukje kaas aangeboden en kunnen de introductiefilm zien.

Graanmolen De Otter in Oterleek

Naast de molens die water wegmaalden, staan er ook graanmolens in De Schermer, zoals molen De Otter in Oterleek.

In de molen werken 10 mensen met een beperking in de bakkerij. Zij malen het graan, bakken broden en koekjes en verkopen de eigen producten in de winkel. In de zomer kan je hier op het terras genieten van iets lekkers.

Voor meer informatie, kijk op de website www.raphaelstichting.org/fermento/locaties/molen-de-otter/

Museummolen

Aan een van de molens kan je een bezoek brengen, namelijk de Museummolen bij Schermerhorn. De museummolen is één van de elf overgebleven molens in de Schermer. Je kunt deze molen van onder tot boven bezichtigen. Hier kan je bijvoorbeeld zien hoe de molen werkt en hoe men hier vroeger woonde. Helemaal boven heb je een prachtig uitzicht over de polder

Vragen over hoe de molen werkt? De molenaar legt het graag  aan je uit. Met de AlkmaarPas krijg je 10% korting op een entreekaartje. Voor meer informatie, ga naar www.museummolen.nl/nl.

Grote Kerk Schermerhorn

Midden in het landelijke Noord-Hollandse dorp Schermerhorn staat de sfeervolle Grote Kerk. Je kunt 'm niet missen tijdens je fietstocht! De kerk is gebouwd in 1636 en compleet gerenoveerd in 2017. Daarmee is het een indrukwekkend mooie locatie geworden voor elke activiteit, waar mooie herinneringen en bijzondere indrukken kunnen ontstaan.

Bekijk de agenda van hun culturele programma of meld je aan voor een rondleiding onder leiding van een gids. Het is prachtig!

De openingstijden en meer informatie vind je op www.grotekerkschermerhorn.nl.

Kleinste huisje in Schermerhorn

In Schermerhorn vind je het kleinste huisje van de Schermer! Vroeger stonden er veel meer van deze kleine tuindershuisjes, maar alleen deze is overgebleven. Hier woonden soms gezinnen van meer dan 10 personen!

Je leert hier hoe het was om rond 1900 in het dorp Schermerhorn te wonen. Het huisje heeft sinds 1992 een publieke functie en kan je er tijdens de zomermaanden langskomen om even terug in de tijd te gaan. Daarnaast worden vaartochten in de Eilandspolder georganiseerd.

De openingstijden en meer informatie vind je op www.kleinstehuisjeschermerhorn.nl.

Museum en Beeldentuin Nic Jonk

Kunstenaar Nic Jonk startte in 1965 zijn eigen museum en beeldentuin in Grootschermer in het nog ongerepte polderlandschap. Hier gaan de kunst en de natuur perfect samen. Door heel Nederland heen vind je nog 250 beelden van Nic Jonk. In de beeldentuin in Grootschermer staan nog 30 bronzen beelden. 

Tussen de beelden kan je genieten van het unieke uitzicht op het polderlandschap.

Stap hier af voor een kunstzinnige stop. Daarnaast kan je er ook genieten van een kop koffie of thee.

Het Genot van Grootschermer

Zin in een lekkere kop koffie of thee met een heerlijk stukje taart? Stap dan af bij Het Genot van Grootschermer.

Het restaurant ligt aan het water van de Eilandspolder, met een terras gelegen naast Het Genot van Grootschermer. Geniet hier van het uitzicht tijdens de pauze.

Bram & Aagie

Het Kleinste Snoepwinkeltje van Nederland staat in Graft, hier vind je heerlijke nostalgische snoepjes. 

Met je AlkmaarPas krijg je € 0,50 korting op een snoepzakje naar keuze en een snoepzakje t.w.v. € 2,50 cadeau tijdens een rondvaart (www.dagjederijp.nl)

Fluisterbootjes

Wil je de fiets voor een eventjes inruilen voor een bootje? Dat kan. Huur een bootje bij de Gouw of het Ouweland.

Een bootje huren is misschien nog wel de leukste manier om de omgeving van Alkmaar te ontdekken. Onderweg kan je ergens heerlijk picknicken en genieten van de rust. Een vaarbewijs heb je niet nodig!

Extra fijn: met de AlkmaarPas krijg je korting op de huur van een bootje.

Raadhuis De Rijp

Het Raadhuis De Rijp is een van de juwelen uit de Gouden Eeuw in het pittoreske dorpje De Rijp. Het is een veel gekozen trouw-, vergader- en presentatielocatie.

Raadhuis Graft

Vlakbij het Raadhuis De Rijp vind je nog een uniek raadhuisje. In het dorpje Graft kan je dit raadhuisje die aan de buitenkant met rijke gevels is versierd, bewonderen.

Raadhuis Grootschermer

In Grootschermer vind je ook een 400 jaar oud Raadhuisje. Het Raadhuisje wordt vaak gebruikt als trouw- en vergaderlocatie. Je kan er in de zomermaanden terecht voor informatie over Grootschermer, een rondleiding of voor een expositie.

In de zomermaanden zijn de drie Raadhuizen open voor publiek om te bezichtigen. 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Wandelen in Alkmaar

Overnachten in Alkmaar

Fietsevenementen

Varen in Alkmaar

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.