Fietsen in Alkmaar

Alkmaar ligt ten midden van polders, natuur, duinen en strand. Geen wonder dus dat de stad vertrekpunt is van zoveel mooie fietsroutes. De routes leiden je langs de vele fietsknooppunten die de omgeving van Alkmaar rijk is. Van een korte fietstocht naar zee tot een fietstocht door het mooie groene Land van Leeghwater. Vele fietsroutes zijn verkrijgbar bij VVV Alkmaar. Veel fietsplezier!

Bekijk hier de fietskaarten van de VVV

Leeghwaterroute - 47 KM

Tijdens de Leeghwaterroute fiets je 4 meter onder zeeniveau, door de meest unieke droogmakerijen uit de Gouden Eeuw: De Schermer en De Beemster. Een bijzonder mooi stukje Nederland, langs lange rechte wegen en sloten en over slingerende dijken door pittoreske dorpen zoals Middenbeemster, De Rijp, Schermerhorn en Driehuizen. 

Bos en Polderroute - 35 KM

Deze fietsroute die vanuit Alkmaar in zuidelijke richting vertrekt brengt je naar een prachtig stukje Noord-Holland. Je fietst door het bosrijke Heiloo met haar drie landgoederen en het Heiligdom Onze Lieve Vrouwe ter Nood naar Limmen, waar de Hortus Bulborum zeker een bezoekje waard is. Je vervolgt je route door het unieke landschap langs het Alkmaardermeer naar Akersloot en door de polders weer terug naar Heiloo.

Bollenroute - 37 KM

Tijdens deze route fiets je door het bollenland en het duingebied tussen Alkmaar, Egmond en Castricum. In de bollentijd (april/mei) kom je langs een kleurrijke lappendeken van bollenvelden maar ook in andere maanden is het meer dan de moeite waard om deze tocht langs velden, dorpen en door de duinen te ondernemen. Om de mooiste bloemenvelden te zien wijkt deze route af van het knooppuntennetwerk. Volg de aanwijzingen in de tekst om al het moois te ontdekken!

Pontjesroute - 44 KM

De Pontjesroute rond het Alkmaarder- en Uitgeestermeer brengt je vandaag door een bijzonder mooi stukje Noord-Holland. Een prachtige route met mooie vergezichten en pittoreske dorpjes. Je steekt maar liefst vier keer het water over met een pontje, waarbij je soms zelf de lier ter hand moet nemen

Brede Duinenroute - 35 KM

Een 35 kilometer lange fietsroute door het fraaie duin- en bosgebied van de Schoorlse duinen die al eens tot mooiste fietsroute van Nederland bekroond werd. Tijdens deze tocht rijd je door het mystieke kunstenaarsdorp Bergen. Met haar vele horeca, winkels en galeries ligt Bergen aan de rand van een prachtig duingebied, op steenworp afstand van de kust. Perfect om te ontdekken met de fiets!

Stad, Dijk en Waard route - 37 KM

Deze route brengt je vanuit Alkmaar door de veelzijdige gemeente Dijk en Waard, een gemeente die is ontstaan uit een fusie tussen de voormalige gemeentes Langedijk en Heerhugowaard. Deze fietsroute laat je de veelzijdigheid van de regio zien en voert je onder andere langs het Noord-Hollands kanaal, door dijkdorpjes, door polders en het bijzondere Rijk der Duizend Eilanden.

Mountainbiken in de regio Alkmaar

Vind jij fietsen iets te saai en ben jij op zoek naar meer spanning en snelheid? Spring dan op een mountainbike en verken de regio van Alkmaar. In de buurt zijn verschillende routes die je op de mountainbike kunt afleggen, variërend van 2 tot 15 kilometer. Een mountainbike huren? Ook dat kan! Bekijk hieronder de pagina met alle informatie over moutainbiken in de regio. 

Meer fietsroutes in Alkmaar en regio

Er zijn natuurlijk nog veel meer routes die je kunt ontdekken op de fiets. Bekijk ze hieronder.

Fiets huren?

Oplaadpunten e-bikes

Afstaptips

VVV Fietsroutes

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Wandelen in Alkmaar

Overnachten in Alkmaar

Musea in Alkmaar

Varen in Alkmaar

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.