Voor als de bom valt... Bunkers uit de Koude Oorlog in en rond Alkmaar

Door Kees van Leeuwen

De Koude Oorlog was de periode van gewapende vrede na de Tweede Wereldoorlog, tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie en hun bondgenoten. Op 28 maart vertelt Kees van Leeuwen over de geheime en minder geheime schuilkelders en (atoom)bunkers die in die periode zijn gebouwd in Alkmaar en omstreken.

Als we kijken naar de huidige ontwikkelingen, met de oorlog in Oekraïne en de spanningen met China en in het Midden Oosten, lijkt het onderwerp opeens weer actueel. Zelfs inclusief het denken over schuilkelders.

In Alkmaar zijn in de periode van de Koude Oorlog verschillende van die schuilgelegenheden gebouwd. Zoals bijvoorbeeld onder het voormalige gebouw van de Nederlandsche Bank en onder het stadhuis. En ook buiten Alkmaar bleven ze niet achter. Zo werden in Schagen en Den Helder diverse betonnen ondergrondse kolossen gebouwd.

Functie
Wat waren eigenlijk de functies van die bunkers? En hoe stonden ze in relatie tot elkaar? Hebben ze ook daadwerkelijk gefunctioneerd en wie mochten er dan in schuilen? Daar kan Kees van Leeuwen tijdens de lezing alles over vertellen.

Kees van Leeuwen
Kees van Leeuwen geldt al jaren als dé deskundige op het gebied van de Koude Oorlog en bunkers in Nederland en Europa. Hij kan er boeiend over vertellen aan de hand van een grote collectie foto’s die hij maakte tijdens zijn bezoeken aan bunkers en schuilgelegenheden waar je normaal gesproken niet kan komen.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.