-

Nationale Molendagen

Met de ingebruikstelling van nieuwe wieken aan de Molenkade in Alkmaar & feestelijke activiteiten in de Schermer!

Eeuwenlang hebben molens een belangrijke rol gespeeld bij het droogleggen van stukken land, het verwerken van grondstoffen en het fabriceren van producten. Molens zijn nauwelijks meer van economische betekenis, maar ze zijn iconisch voor Nederland en trekken nog altijd veel bekijks.

Op zaterdag 13 mei zullen tijdens de Nationale Molendag, de vier molens aan de Molenkade (Zeswielen) na restauratie van de wiekenkruizen rond 10.00 uur officieel in bedrijf worden gesteld door het gelijktijdig lichten van de vang op trompetsignalen door de burgemeester van Alkmaar, Anja Schouten.

Vanwege het 100-jarig bestaan van vereniging De Hollandsche Molen zijn de activiteiten op de molens dit jaar extra feestelijk, zeker in de Schermer. Alle Schermer Molens draaien, de Museum Molen in Schermerhorn en Korenmolen De Otter zijn te bezoeken en als extra activiteit treedt theatermaker-verhalenverteller Wim van Bokhorst op.

Wim van Bokhorst komt in historisch kostuum mooie, levendige verhalen vertellen over het molenaarsbestaan. Het belooft een interessant spektakel te worden. Hij speelt op zaterdag 13 mei in korenmolen De Otter in Oterleek. De eerste ronde begint om 13:00 uur, de tweede ronde om 14:00 uur. Op zondag 14 mei speelt hij om 14.00 uur in de Museummolen in Schermerhorn en wordt dan begeleid met pianomuziek van Ellen Verburgt. En natuurlijk zijn de molenaars aanwezig voor rondleidingen op de molen en om alle vragen te beantwoorden. De Otter is beide dagen open van 10.00 tot 16.00 uur.

* Luister de podcast-serie 'De stem van de molen'

Zin om langs molen te fietsen? 
- Klik hier voor de Leeghwater fietsroute.
- Klik hier voor de Fietsroute Citytrip door Noord-Holland.
- Klik hier voor de fietsroute 'vanuit Alkmaar de polder in.'

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.