-

Dag & Dauw // Lezing Truus Wijsmuller

door Leen Spaans

Truus Wijsmuller - Meijer uit Alkmaar raakte kort voor de oorlog betrokken bij de zogenaamde Kindertransporten. Ze redde 10.000 kinderen. Hoe deed ze dat? Truus Wijsmuller-Meier (1896-1978) was een grote verzetsheldin. Ze was bijna vergeten. Zelfs in Alkmaar, de stad van haar jeugd, moest ze worden herontdekt.

Haar tienerjaren bracht ze op de Mient door, schuin tegenover het beeld, nu ‘restaurant 1480’. Een gewone vrouw, maar met de moed van een leeuwin toen het erop aan kwam. Na de Kristallnacht op 9/10 november 1938 zocht Truus de nazi's op in 'het hol van de leeuw'. Dat was toen Wenen waar Adolf Eichmann de Joden terroriseerde.

Truus organiseerde ‘kindertransporten’. Truus was haar leven lang begaan met het lot van de kinderen. Als er hulp nodig was moest je die bieden, was haar in haar jeugd door haar ouders geleerd. Met het beeld op de Gewelfde Stenen Brug eren we de vrouw die 10.000 kinderen redde uit handen van de nazi's. Hoe Truus dat voor elkaar kreeg en hoe het komt, dat we dat na de oorlog weer zijn vergeten, is het onderwerp van de lezing. Truus heeft een welbesteed en boeiend leven geleid.

Ruim 20 jaar was ze lid van de Amsterdamse gemeenteraad, altijd met passie en niet altijd even makkelijk. Je noemde haar 'tante Truus' òf 'Truus de stoomwals'. 'Onze échte koningin' was haar bijnaam in Suriname.
'Rechtvaardige onder de volkeren', was de eretitel, die ze van Israël kreeg. Zelfs een steroïde in het heelal is naar onze Truus vernoemd. Na de lezing kunt u haar standbeeld niet meer passeren zonder te denken aan het rijke verhaal van deze bijzondere Alkmaarse heldin.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.