-

Zomeravondconcert

Pieter van Dijk - stadsorganist van Alkmaar

“Duitse Romantiek”

Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie Zomeravondconcerten plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 5 juli en 16 augustus.

Het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel bevat naast monumentale klanken ook een brede schakering aan kamermuzikale klankkleuren. Het concert van vanavond is gewijd aan de Duitse Romantiek.
Op het koororgel klinken twee werken van Karl Ferdinand Becker, de eerste orgelleraar van het door Mendelssohn opgerichte conservatorium in Leipzig. In de vroege 19de eeuw waren veel orgels nog ouderwets gestemd. Mendelssohn en Brahms hadden grote bewondering voor de composities van Bach. Met name het contrapunt had hun interesse en voorliefde. U hoort van hen enkele fuga’s die op oude leest geschoeid zijn. De korte koraalvoorspelen van Brahms zijn geïnspireerd door Bachs Orgelbüchlein. Een generatie later werd Max Reger, 150 jaar geleden geboren, door het protestantse koraal gegrepen, vanavond enkele eenvoudige koraalbewerkingen van zijn hand. Tot besluit de Fantasie und Fuge opus 135b. Dit late werk (1915) is lichtvoetiger en doorzichtiger van stijl in navolging van zijn Mozart variaties opus 132.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.