Orgelconcert Una Cintina

“Time stays, we go…”

Una Cintiņa is een organiste, dirigent en muziekdirecteur in de St. Laurentiuskerk in Alkmaar, Nederland. Geboren in Jūrmala (Letland) in een muzikale familie, begon Una al op jonge leeftijd met haar muziekeducatie, zingend in volksgroepen en lerend om de kokle te spelen, een traditioneel Letlands instrument. Op veertienjarige leeftijd nam Una haar eerste opdracht als organiste aan bij de Bulduri Evangelische Lutherse Kerk in Jūrmala en sindsdien heeft ze in vele kerken gewerkt.

Una neemt regelmatig deel aan festivals voor nieuwe muziek, waarbij ze de premières van nieuwe composities speelt, werkt aan speciale projecten met andere kunstvormen – acteurs, dansers, poppentheater etc. – en neemt deel als solist in concerten met orkesten, koren en in verschillende kamermuziekopstellingen. Haar CD “The Hands of Time” werd in 2020 uitgebracht, met muziek voor slagwerk en orgel in samenwerking met slagwerker Georgi Tsenov.

Een belangrijke plaats in Una’s concertprogramma’s is gereserveerd voor het promoten van Letse muziek en muziek van hedendaagse componisten, evenals het publiek bekend maken met, naar haar mening, belangrijke componisten uit de 20e eeuw. In 2021 nam ze deel aan de opname van het Amstel Saxophone Quartet gewijd aan de muziek van Letse componist Georgs Pelēcis, en in 2023 werkt zij samen met haar broer violist Indulis Cintiņš aan een nieuwe opname met kamermuziek voor viool en orgel van Letse hedendaagse componisten.

Ook al bent u niet zo bekend met orgelmuziek. kom eens een keer horen en kijken. Het concert duurt ongeveer een uur, de akoestiek en de inrichting van de kerk zijn prachtig. Deze concerten worden georganiseerd door Stichting de Alkmaarse Cuyperskerk.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.