Kaasmarkt Orgelconcert

Daniel Cardiel // Het eerste concert start om 12:00 uur en de tweede om 13:00 uur

Deze zomer wordt er in de Grote Kerk Alkmaar elke vrijdag om 12.00 uur en 13.00 uur een gratis toegankelijk Kaasmarkt Orgelconcert georganiseerd. De concerten worden verzorgd door getalenteerde organisten, die zorgvuldig geselecteerd zijn door stadsorganist Pieter van Dijk.

Programma

Van Covelens-orgel
* Antonio Martín y Coll - Danza del "Acha"
* Pablo de Bruna - Tiento de Falsas de 2º Tono
* Sweelinck - Ballo del Granduca, SwWV 319

Van Hagerbeer/Schnitger-orgel
* J.S Bach – Toccata, Adagio and Fugue in C major, BWV 564

Biografie

Daniel Cardiel is een jonge dulzaina speler, organist, dirigent, klavecinist en musicoloog uit de stad Segovia, Spanje. Hij begon zijn muzikale opleiding aan het Professionele Conservatorium van Segovia, waar hij zich specialiseerde in de dulzaina bij professor Ricardo Ramos. Een paar jaar later raakte hij geïnteresseerd in de wereld van het orgel en op 11-jarige leeftijd ging hij naar de professionele orgelklas van het conservatorium onder leiding van David Largo Dios. Op 17-jarige leeftijd behaalde hij het professionele diploma in dulzaina en orgel en in hetzelfde jaar won hij de eerste prijs in de uitvoeringswedstrijd "Don Juan de Borbón", in de categorie kamermuziek. In 2021 studeerde Daniel af in Orgel met Samuel Maíllo en in Muziekwetenschap met verschillende docenten zoals Alberto Cebolla, Joseba Berrocal, Pedro López en Sara Escuer, beide diploma's aan COSCYL (Salamanca).

Momenteel rondt hij in hetzelfde centrum zijn klavecimbeldiploma af bij de docenten Pilar Montoya en Jorge García. Tegelijkertijd studeert hij aan het Conservatorium van Amsterdam voor de master orgel bij professor Pieter van Dijk. Hij kreeg masterclasses van belangrijke organisten en klavecinisten als Konstanze Rieckh, Pierre Hantaï, Juan de la Rubia, Guy Bovet, Roberto Fresco, Wolfang Zerer, Ben van Oosten, Jürgen Essl, Menno van Delft, Carole Cerasi, Matteo Imbruno, Matthias Havinga, Erwin Wiersinga, Kris Verhelst, Manuel Tomadín en Daniel Roth. Zijn professionele activiteiten variëren van concertuitvoeringen, orkestdirectie, publicatie van artikelen en lezingen op verschillende symposia. Hij was dirigent van het Alana Orchestra in Salamanca en is momenteel staforganist van het Gustav Mahler Jugendorchester (GMJO).

In 2023 was hij finalist in de V-editie van het Nationaal Orgelconcours in Spanje en werd hij geselecteerd om deel uit te maken van de Haarlemse Orgelacademie 2024. Sinds maart 2024 is hij muzikaal directeur van de St. Laurentiuskerk in Alkmaar, waar hij organist is van een Pels-orgel (III/69) en dirigent van twee koren, Canticum Novum en Schola Matthiae (Gregoriaans koor).

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.