Cinekid Festival Filmhuis Alkmaar

Het grootste film- en mediafestival voor kinderen

Beleef een onvergetelijke herfstvakantie tijdens het Cinekid Festival 2023 in Filmhuis Alkmaar. Tijdens ´s werelds grootste film- en mediafestival voor kinderen van 4 tot 14 jaar én hun (groot)ouders is er in het filmhuis aan de Pettemerstraat van 24 tot en met 29 oktober een groot feest van creativiteit en avontuur.

Tien nieuwe films & vier dagen MediaLab: van dinsdag tot en met zondag zijn elke dag van 10.00 tot 15.00 uur tien bijzondere, ontroerende, mooie en verrassende kinderfilms uit het nieuwe Cinekidprogramma te zien. Ook verandert de foyer van dinsdag tot met vrijdag vier dagen lang in een bruisend MediaLab. Ga op ontdekkingsreis, ontdek interactieve kunstinstallaties, probeer de nieuwste games en apps, en doe mee aan workshops.

Op zaterdagochtend 29 oktober is om 9.00 uur een gezellig pyjamaontbijt: kom – voordat je naar de film gaat – lekker ontbijten in je pyjama. Niet alleen de kinderen zijn welkom in hun pyjama, (groot)ouders ook. Een ontbijtticket kost € 8,50 per persoon.

Feestelijke afsluiting door kinderburgermeester: zondag 29 oktober om 14.00 sluit de kinderburgemeester van Alkmaar, Malaika Mughal Uribe, het festival feestelijk af met poffertjes, confetti en een glaasje kinderchampagne! 

Mis dit betoverende avontuur niet!

WOKSHOPS:

ANIMATIEPLAATS | Film / stop-motion / animatie / storytelling / knutselen

Samen met een professionele animator maak je een echte animatiefilm in stop-motion. Je werkt hiervoor met z’n allen op één groot vlak op de grond. Eerst bedenk je een gezamenlijk verhaal en geef je dit vorm door allerlei objecten en personages te knutselen. Daarna is het tijd om te gaan animeren en ontstaat er foto na foto een filmpje waarbij je ook tekst kunt inspreken.

Van dinsdag 24 t/m vrijdag 27 oktober tussen 10.00-15.00 uur in de foyer van Filmhuis Alkmaar.

SPELEN MET AI | AI / spelen / interactie / kunst

Tekenen met je neus
Vergeet je handen, en gebruik je neus eens om te tekenen! In dit werk volgt een camera je neus. Door die te bewegen laat je een gekleurde lijn achter op het scherm. De maker van dit werk houdt van experimenteren, en dat kun jij nu ook. Wie weet wat voor een briljante neusartiest er in je schuilt!

Maak het schilderij af met je eigen gezicht
Met motion capture kun je bewegingen van mensen kopiëren. Die techniek is hartstikke handig, als je animaties wilt maken die echt lijken. Maar hoe werkt het? Bij dit werk kun je er zelf mee experimenteren, met je mond! Daarmee probeer je de uitdrukking van een gezicht na te doen, dat op een AI-gegenereerd kunstwerk staat.

Van dinsdag 24 t/m vrijdag 27 oktober tussen 10.00-15.00 uur in de foyer

STICKY CATS | Multiplayer / partygame / competitief

In Sticky Cats ben je een kleverige kat die wel een visje lust. Ga het huis in, steel de vis en laat een complete chaos achter. Je kunt dit knotsgekke spel met 4 kinderen tegelijk spelen.

Van dinsdag 24 t/m vrijdag 27 oktober tussen 10.00-15.00 uur in de foyer van Filmhuis Alkmaar.

CINEKID DIY | Knutselen

TIjdens het Cinekid Festival kan je ook lekker komen knutselen in de foyer! Er zijn twee workshops waar je uit kunt kiezen: In het Draaiverhaal kleur je een verhaal in dat je daarna letterlijk en figuurlijk in beweging zet.
Met de Vensterfilm maak je via een sjabloon een soort analoog GIFje. De allerkleinsten ontdekken de beginselen van animatie en met een zelfgemaakt superheldenmasker ontdek je ineens wat je met het blote oog nog niet kon zien.

Van dinsdag 24 t/m vrijdag 27 oktober tussen 10.00-15.00 uur in de foyer van Filmhuis Alkmaar.

KUNST LEEFT! – WORKSHOPS IN DE BIEB | Film / ansichtkaart / knutselen / AR

Maak je eigen interactieve videokaart
Ga zelf aan de slag en maak met papier, patronen en vormen een ansichtkaart. Deze kaart wordt de achtergrond van een videoboodschap met jou in de hoofdrol! Door inzet van Augmented Reality komt de kaart tot leven wanneer je hem scant met de app: Artivive. Gegarandeerd een verrassingseffect bij degene die deze interactieve kaart krijgt mét videoboodschap.

Op dinsdag 24 en woensdag 25 oktober kan je tussen 11.00-13.00 en tussen 14.00-16.00 met deze workshop meedoen in Bibliotheek De Mare. Op donderdag 26 en vrijdag 27 oktober vind je Kunst Leeft! in Bibliotheek Kennemerwaard in Alkmaar Centrum. Je kunt binnen lopen en direct meedoen. Vooraf aanmelden is niet nodig.

 

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.