De Weide Festival

Met vijftien jaar ervaring in het organiseren van evenementen in Nederland, lanceren de creatieve breinen achter 3Gram dit jaar voor de derde keer hun unieke festivalconcept De Weide, aan de rand van het stadscentrum van Alkmaar. Op een plek dat rijk is aan licht en natuur, ontwaakt het gevoel van vrijheid. Het festival is geïnspireerd op dat intieme gevoel dat je ervaart tijdens een nog onontdekt festival, maar dan mét volwassen line-up én kwalitatieve food stands.

Op 15 juni 2024 versmelten imposante bomen, een monumentale schuur en een kabbelend beekje samen, met betoverende baslijnen en baanbrekende beats. Het bijzondere terrein biedt ruimte voor vier stages. Zo kent het festival een buitenpodium, een stage in de monumentale schuur, een stage langs het water, een plek in het veld voor de schuur en een verborgen buitenpodium achter de boerderij. In totaal is er plek voor slechts duizend festivalgangers.

Een eigenwijze koers

Hoewel het doel van de meeste festivalorganisatoren is om een zo groot mogelijk festival neer te zetten, bewaakt oprichter Robert-Jan Wille juist het intieme gevoel van De Weide: “We focussen ons liever op een sterke line-up en het selecteren van kwalitatieve food stands uit de regio, dan op het groter maken van het festival.” De geestesvader heeft het aantal festivaltickets zelfs afgestemd op dit kleinschalige gevoel. “Natuurlijk kan ik commercieel gezien andere keuzes maken, maar ik denk dat de intimiteit juist onze kracht is. We weten allemaal dat de onontdekte festivals vaak de parels zijn waar je het jaren later nog over hebt.”

Een ode aan elektronische muziek

De Weide is niet alleen een toevluchtsoord voor gelijkgestemden, maar ook het epicentrum voor muzikale ontdekkingen. Zo haalt Wille Moritz von Oswald naar Alkmaar, dé grondlegger van Dub Techno. Daarnaast komen co-founders van het Engelse festival Freerotation Steevio & Suzybee met een berg aan modulaire synthesizers tijdens hun live-set.

In de monumentale schuur is het de beurt aan het Luxemburgse fenomeen Ogazón, nadat underground helden XDB en Roger Gerressen hun muziek ten gehore hebben gebracht. Buiten op de mainstage staan de ongekroonde House-koningin Suze Ijó, de Amerikaanse baas van het label Underground Quality, House-grondlegger Jus-Ed en held van de Nederlandse underground BSS. De kers op de taart is Robag Wruhme, die met zijn kenmerkende verhalende DJ-sets het publiek tot euforische hoogtes brengt. Tot slot is ook de container weer aanwezig; de onverwachte hit van voorgaande jaren. Daar komt de sfeer tot ongekende hoogtes op een paar vierkante meter. 

Locatie: Nijenburgerweg 5 Alkmaar

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.