Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573

Heel Nederland kent Leidens Ontzet, maar wie weet nog dat Alkmaar de eerste Nederlandse stad was die een Spaanse belegering tijdens de Tachtigjarige Oorlog weerstond? Deze mijlpaal in onze geschiedenis lijkt – onterecht – bij velen uit het geheugen verdwenen.

Het is 8 oktober 1573. Als eerste stad in de Nederlanden weerstaat Alkmaar het machtige Spaanse leger. Na een belegering van zeven weken. Hoe lukt het de Alkmaarders de Spanjaarden te verslaan? Hoe bereiden ze zich voor? En wat gebeurt er in die zenuwslopende weken van het beleg?

Volg de gebeurtenissen van dag tot dag aan de hand van het bewaard gebleven dagboek van Nanning van Foreest. Geus Jacob, boer Dirk, stedeling Cornelia en Spaanse soldaat Juan tonen hoe het moedige Alkmaar de machtige Spaanse vijand wist te weerstaan. Een overwinning die uiteindelijk leidde tot het ontstaan van de onafhankelijke Republiek der Verenigde Nederlanden en de bloeiperiode van de Gouden Eeuw.

Beleg weetje: In 2010 ontdekten archeologen twee historische massagraven op de Paardenmarkt in Alkmaar. Naast botten en schedels werden kogels aangetroffen. De skeletten zijn uitvoerig onderzocht door de Universiteit van Leiden en het Nederlands Forensisch Instituut. En wat blijkt? Ze zijn afkomstig van belegstrijders. In de tentoonstelling zijn deze bijzondere vondsten opgenomen.

Informeer naar het opdrachtenboekje bij de Victorie! Leuk voor alle jonge onderzoekers, speurneuzen en geschiedenisfreaks die denken al alles te weten over 8 oktober...... Het boekje kost 2 euro (leeftijd v.a. 8 jaar). Jongeren t/m 18 jaar hebben gratis toegang tot het museum.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Ontdek Alkmaar in 24-48 uur

evenementen Alkmaar

Eten en drinken

Musea in Alkmaar

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.