-

Reinaert de vos

Allart van Everdingen (1621-1675)

In de zeventiende eeuw maakte de landschapsschilder Allart van Everdingen (1621-1675) een bijzondere serie nieuwe illustraties over Reinaert de vos en diens sluwe streken. Voor het eerst toont Stedelijk Museum Alkmaar een selectie van Van Everdingens ontwerptekeningen en prenten zij aan zij. Zo biedt de tentoonstelling een uniek beeld van het creatieve proces van de kunstenaar; Van Everdingen zoekt zichtbaar naar de beste manier om het populaire verhaal te vertellen van de bekende vos die de andere dieren met zijn listen bespeelt.

Bijzondere boekillustraties van Reinaert de vos
Het verhaal van Reinaert de vos is al eeuwenoud en altijd populair gebleven. Zo ook in de zeventiende eeuw. Een breed publiek was bekend met de listen waarmee Reinaert de andere dieren in het bos bespeelt. Op geheel eigen wijze illustreert Allart van Everdingen deze verhaalmomenten. Zijn karakteristieke illustraties zitten boordevol prachtige landschapselementen, pittoreske gebouwen en realistisch afgebeelde dieren. De serie toont de unieke kruisbestuiving die ontstaat als een landschapsschilder de wereld van de boekillustraties betreedt.

Afbeelding: Allart van Everdingen, Reinaert de vos verkleed als monnik, ca. 1650-1660, Parijs, Petit Palais (Collectie Dutuit).

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.