Raamwerk // Fiona Tan

Fiona Tan ontwerpt het Grote Raam

De Grote Kerk van Alkmaar is verrijkt met het hoogste glas-in-loodraam van Europa, 23 meter hoog en 6 meter breed. Het Grote Raam is ontworpen door beeldend kunstenaar en filmmaker Fiona Tan.  

De aanleiding voor dit kunstwerk is de jubileumviering van Alkmaars Ontzet. In 2023 is het 450 jaar geleden dat Alkmaar zich tijdens de Tachtigjarige Oorlog als eerste Nederlandse stad van het Spaanse bezettingsleger wist te bevrijden.   

Met een nieuw monumentaal glaskunstwerk in De Grote Kerk geeft Fiona Tan een hedendaagse invulling aan het thema vrijheid. Het ontwerp is gebaseerd op het principe van een caleidoscoop. Het glas-in-loodraam creëert sprankelende kleureffecten, die van minuut tot minuut veranderen. Het kunstwerk staat symbool voor eenheid in verscheidenheid en viert de vrijheid met een feest van kleur en licht.  

In de tentoonstelling Raamwerk in Stedelijk Museum Alkmaar zie je van dichtbij hoe dit imposante kunstwerk tot stand is gekomen, van inspiratie en schetsontwerp tot proefpanelen en productie. Ook wordt de film Lapse of memory van Tan getoond die nog niet eerder in Nederland te zien was. In de museumwinkel koop je een originele stukje van het oude kerkraam voor thuis endrink je een Het Grote Raam biertje in het museumcafé. 

BIO
Fiona Tan (1966) is een Nederlands beeldend kunstenaar en filmmaker. Ze werd geboren op Sumatra en groeide op in Melbourne. Sinds haar studie aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksakademie woont en werkt zij in Amsterdam.  

Vanaf de jaren negentig heeft Fiona Tan een indrukwekkend oeuvre opgebouwd, dat voor een belangrijk deel bestaat uit vakkundig vervaardigde film- en video-installaties. Daarnaast heeft ze drie lange bioscoopfilms gemaakt.   

Solotentoonstellingen van Fiona Tan hebben plaatsgevonden over de hele wereld. Haar werk is opgenomen in internationaal toonaangevende collecties, waaronder Tate Modern in Londen, Centre Pompidou in Parijs, Guggenheim Museum in New York, de Neue National Galerie in Berlijn en het Stedelijk Museum in Amsterdam.   

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.