Pop-up museum over het leven van Truus Wijsmuller: Tante Truus is hier!

Vanaf 13 mei kun je in het voormalige Oilily-winkel aan het Waagplein 11-12 te Alkmaar het Truus Wijsmuller-Meijer Museum te bezoeken. Hier wordt het bijzondere verhaal verteld over deze in Alkmaar geboren & getogen vrouw, die  10.000 kinderen het leven redde en voor wie twee jaar geleden een fraai beeld is onthuld op de Gewelfde Stenenbrug. 

Op donderdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag (12-17 uur, vrijdags 11-17 uur) is de expositie over het hele leven van Truus te zien. Foto’s, teksten en films vertellen het verhaal, dat in 1896 op de Mient begon. Ook wordt er aandacht besteed aan het beeld voor Truus op de Gewelfde Stenen Brug: wie de makers zijn, hoe het tot stand kwam.

Naast het verhaal van Truus Wijsmuller-Meijer in beeld en tekst vind je hier ook:
> een podium met lezingen, muziek, theater
> audio-visuele presentaties voor bezoekers en scholen
> een pop-up boekenwinkel met passende uitgaven

De tentoonstelling is kosteloos te bezoeken op donderdag t/m zondagmiddag, (12-17 uur, vrijdags 11-17 uur) tot eind juni. Schoolklassen en gezelschappen kunnen een een eigen tijdstip reserveren (tantetruusishier@gmail.com) en desgewenst een inleiding krijgen. De uitleg is in het Nederlands, Duits en Engels.

Geopend van donderdag t/m zondag 12-17 uur (vrijdag van 11-17 uur), tot eind juni.
Toegang: GRATIS

Truus Wijsmuller-Meier (1896-1978) was een grote verzetsheldin. Ze is in Alkmaar geboren. Haar tienerjaren bracht ze op de Mient door, schuin tegenover het beeld, nu ‘restaurant 1480’. Een gewone vrouw, maar met de moed van een leeuwin toen het erop aan kwam. Na de Kristallnacht op 9/10 november 1938 waren de joodse burgers hun leven in Duitsland en Oostenrijk niet meer zeker.  Truus organiseerde ‘kindertransporten’. Zij kreeg van Adolf Eichmann, die toen de deportatie van de joodse burgers uit Oostenrijk moest leiden, toestemming de meestal joodse kinderen in veiligheid te brengen.  Uiteindelijk redt zij 10.000 kinderen uit Duitsland, Oostenrijk, Polen en Tsjechië. Via Hoek van Holland gingen ze naar Engeland. Vandaar  naar andere veilige landen in de wereld. Veel kwamen er in de Verenigde Staten en later in Israël terecht. Truus heeft 28 kinderen om zich heen. In de joodse cultuur staat dat getal voor ‘kracht’, ‘thuis’ en ’veilig’. Het beeld is gemaakt door de beeldhouwsters Annet Terberg en Lea van Wijnhoven uit IJsselstein.  De kosten van het beeld, de sokkel en de aanlichting zijn betaald met de vele donaties van burgers en bedrijven, fondsen, Gemeente Alkmaar en de Historische Vereniging Alkmaar. Op de rand van de sokkel staat in vier talen “Tante Truus, moeder van 1001 kinderen”, naar de tekst in de rouwadvertentie, waarmee de volwassen geworden transportkinderen Truus in 1978 eerden bij haar overlijden.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.