ONMETELIJK BELANGRIJK

Door de Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) is een samenwerking met het architectenbureau TANGRAM een tentoonstelling georganiseerd onder de titel  ‘ONMETELIJK BELANGRIJK’. De tentoonstelling laat zien wat kan worden verwacht van het gebruik van Kunstmatige Intelligentie (AI) bij het ontwerpen van gebouwen en van de gebouwde omgeving. Een onderwerp waarvoor gezien de brede toepassingsmogelijkheden en ruime belangstelling bestaat.

Elk jaar nodigt het AIA een architectenbureau uit voor het maken van een tentoonstelling van hun werk. Daarbij gaat het steeds  om een spraakmakend bureau dat tevens in Alkmaar actief is. Deze keer is de keuze gevallen op  het bureau Tangram uit Amsterdam. Zij zijn de ontwerpers van het beeldbepalende appartementengebouw ‘de Kaap’ bij de ‘Poort van Oudorp’.

Over de tentoonstelling zegt TANGRAM het volgende:

Het ontwerpen van steden en gebouwen wordt steeds complexer door uitgebreide regelgeving, door transities in energie en mobiliteit, en door de noodzaak om te verdichten op moeilijke locaties.  Kunstmatige Intelligentie, of AI, gaat ons daarbij helpen. Maar er is ook een andere kant. AI richt zich alleen op het meetbare. Architectuur bestaat echter bij de gratie van het onmeetbare, creativiteit, intuïtie en ervaring. De zachte waarden.

Wat betekent kunstmatige intelligentie voor het werkveld van de ontwerpers? Hoe werkt het  en wat kunnen we ervan verwachten? Hoe kunnen we in een met AI gestuurd ontwerpproces naast de harde, meetbare waarden- ook de minder meetbare, zachte waarden een plek geven, zoals welbevinden, geluk, sociale binding en niet te vergeten ‘schoonheid’? Met een serie installaties stelt de tentoonstelling relevante vragen aan de orde- en toont mogelijke oplossingsrichtingen.

De Tentoonstelling ‘ONMETELIJK BELANGRIJK’ is een startpunt voor een zoektocht waarin we met elkaar moeten uitvinden wat de opkomst van deze nieuwe technologie gaat betekenen voor ons als mensen en als vormgevers van de ruimte waarin we leven.

De tentoonstelling is door TANGRAM vervaardigd in samenwerking met de TU Delft en de TU Eindhoven, de Academie van Bouwkunst Amsterdam, met ontwikkelaars en bouwers Smits Bouwbedrijf en De Nijs, en met TYGRON Accelerated Simulations Platform en  XKool innovator in AI Apllications.

De tentoonstelling ‘ONMETELIJK BELANGRIJK’ is te bezoeken van 1 tot 23 mei in de foyer van TAQA Theater De Vest in Alkmaar, elke dag gedurende de openingsuren van De Vest

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.