Nieuwe Vrijheidsbeelden

Sina Dyks | Gabriel Lester | Marinke van Zandwijk

Stedelijk Museum Alkmaar viert 450 jaar Alkmaar Ontzet met nieuwe kunst. Het museum heeft drie kunstenaars de opdracht gegeven om een kunstwerk te maken dat een hedendaagse invulling geeft aan het begrip vrijheid. De drie nieuwe werken nodigen bezoekers uit om in gesprek te gaan met elkaar over wat vrijheid voor hen betekent.

Het thema ‘vrijheid’ speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Alkmaar. In de vaste presentatie van Stedelijk Museum Alkmaar is goed te zien hoe het thema door de eeuwen heen op verschillende manieren is uitgebeeld. De viering van 450 Jaar Alkmaars Ontzet is een uitgelezen kans om de collectie uit te breiden met hedendaagse kunst. Najaar 2022 werden 6 ingezonden voorstellen, gekozen uit 141 inzendingen, als schetsontwerp gepresenteerd. Het publiek bracht een stem uit op drie van de zes ontwerpen. De werken van Sina Dyks, Gabriel Lester en Marinke van Zandwijk werden door het publiek gekozen en zijn vanaf 30 september 2023 te zien in de tentoonstelling Nieuwe Vrijheidsbeelden. 

De publieksopening van Nieuwe Vrijheidsbeelden is tijdens Museumnacht Alkmaar, de nacht waarop het museum haar deuren opent en een mix van muziek, kunst en performance art aanbiedt. Kaarten zijn te koop via museumnacht-alkmaar.nl

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.