-

Expositie Wilfried Put

Museum Jan Boon

Heel Nederland loopt langs beelden van Wilfried Put: ze staan in drukke winkelstraten en op pleinen in Amersfoort, Amsterdam, Zandvoort, Bolsward, Hillegom en Rotterdam. Toch is zijn naam niet alom bekend. Wilfried Put bleef graag op de achtergrond, rustig werkend aan een oeuvre dat vooral waardering kreeg van liefhebbers van de beeldhouwkunst en van collega’s, onder wie Piet Esser en Charlotte van Pallandt. In de weekenden van de maand september is werk van Wilfried Put (1932 De Rijp-2016 Amsterdam) te zien in Museum Jan Boon. Opening: zondag 4 september om 15.30 uur. Om 15.00 uur start een optreden van Renate Poel en Maaike Stoop.

Wilfried Put werd op 23 maart 1932 geboren in het pand dat bekendstond als De Witte Ezel in de Kerkstraat, als achtste kind in het gezin van Jacob Put, hoofdonderwijzer van de Jozefschool, en Henrika (Rika) Maria Koopman. In zijn beelden zijn Wilfrieds jeugdjaren in De Rijp te herkennen; koeien en schapen, vrouwen lopend in de wind en op de dijken en de landarbeiders in de Eilandspolder.

Zijn beelden en penningen zijn het best te typeren als eigentijds-figuratief: krachtige composities met een heldere opbouw van volumes. Zijn portretpenningen van de schilder Breitner en de beeldhouwer Charlotte van Pallandt vormen hoogtepunten in de Nederlandse penningkunst. Wilfried Put was naast beeldhouwer ook een fantastisch tekenaar, zoals de ruim honderd recent ontdekte tekeningen van bezoekers van café Karpershoek in Amsterdam bewijzen. De recent verschenen monografie doet recht aan zijn rijke oeuvre.

De tentoonstelling is van 3 tot en met 25 september elke zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Museum Jan Boon is gevestigd aan de Rechtestraat 146, De Rijp. Gratis entree. Gratis Jan Boon Wandelroute.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.