-

Buitententoonstelling Legale Liefde

Op vrijdag 14 januari heeft wethouder Diversiteit, Elly Konijn-Vermaas de buitententoonstelling Legale Liefde op het Canadaplein geopend. De tentoonstelling geeft aandacht aan ruim twintig jaar huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht. De gemeente Alkmaar neemt dit initiatief als Regenbooggemeente. De buitententoon-stelling is vormgegeven door fotograaf Ernst Coppejans en is gratis te bezichtigen van 14 januari tot en met 3 februari op het Canadaplein.   

Legale liefde
In 2001 werden de eerste huwelijken gesloten tussen partners van het gelijke geslacht. Het 20 jarig bestaan hiervan vieren we met de buitententoonstelling Legale Liefde. Naast de trots over deze mijlpaal, blijven er nog steeds hindernissen en problemen voor LHBTI personen. De afkorting LHBHI staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen. De buitententoonstelling kijkt terug op 20 jaar huwelijk voor partners van het gelijke geslacht, en kijkt vooruit naar wat er nog gedaan moet worden om gelijkheid voor LHBTI+ personen te realiseren.

Stichting Open mind 
Stichting Open Mind en fotograaf / kunstenaar Ernst Coppejans maakten 20 persoonlijke duoportretten van stellen die in de afgelopen 20 jaar getrouwd zijn, sinds het huwelijk is opengesteld voor iedereen. Bij ieder portret zit een QR code naar hun eigen video, waarin je het echtpaar hoort vertellen. De expositie is nog tot en met 3 februari gratis te bezichtigen op het Canadaplein.  

Regenbooggemeente
Alkmaar is sinds 2012 Regenbooggemeente, een gemeente die actief werkt aan de acceptatie van LHBTI’ers. De gemeente vindt dit belangrijk omdat, hoewel de acceptatie van LHB’ers toegenomen is, een homoseksuele relatie nog altijd een minder vanzelfsprekende mogelijkheid is. Dit zorgt ervoor dat LHB-ers van allerlei leeftijden en achtergronden en in allerlei posities het soms nog lastig hebben om hun weg in vriendschappen, familiebanden en de samenleving te vinden. Met de Alkmaarse Diversiteitsagenda wil de gemeente bijdragen aan het beeld dat eenieder hier zichzelf moet kunnen zijn en op die basis vrij, veilig en volwaardig mee moet kunnen doen, moeten we samen blijven uitdragen. Zodat we een omgeving creëren waar iedereen die vrijheid en veiligheid ook daadwerkelijk voelt.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.