Beelden uit de lucht gegrepen

Nic Jonk

Nic Jonk ( 1928-1994) wordt gezien als één van de belangrijkste naoorlogse beeldhouwers van Nederland. Hij is tevens de beeldhouwer met de meeste beelden in de openbare ruimte in Nederland. Er staan er meer dan 250 in Nederland, maar ook in landen als Amerika, Italië, Duitsland, Griekenland en Curaçao zijn de bronzen sculpturen van Nic Jonk te bewonderen.

In het museum in Grootschermer aan het Haviksdijkje 5 zijn meer dan 100 gipsmodellen te zien, bestaande uit kleine voorstudies, reliëfs en grote uitvoeringen. Ook zijn er manshoge vergrotingen te zien welke werden uitgevoerd door de beroemde Parijse ‘agrandisseur’ Jacques Bousquet, die ook voor beroemde beeldhouwers als Rodin en Maillol werkte. De vergrotingen werden onder andere gemaakt voor opdrachten die Nic Jonk kreeg zoals: Dans der Sirenen (9 meter) museum Beelden aan Zee; Berlage brug Amsterdam voor het beeld Nereus op zeepaard ( 5 meter), Jona en de walvis ( 4 meter) Bergen aan Zee.

Om de ruim 100 gipsmodellen op overzichtelijke wijze tentoon te stellen zijn ze verdeeld over de begane vloer, de eerste etage, het atelier en het buitenterras. 

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.