-

Allart van Everdingen (1621-1675)

Het ruige landschap

Allart van Everdingen was een van de belangrijkste landschapsschilders in de zeventiende-eeuwse Noordelijke Nederlanden. Hij werd geboren in 1621 in Alkmaar, als jongere broer van Caesar van Everdingen (1616/1617-1678), die een gevierd historieschilder zou worden. In 1644 reisde Allart enkele maanden door Noorwegen. Het ruige landschap dat hij daar zag legde hij vast in schetsen die hem terug in de Nederlanden inspireerden tot vele schilderijen en tekeningen.

Behalve werken van het Scandinavische land, maakte hij ook Hollandse en Vlaamse landschappen, en marines (zee- en riviergezichten), soms met herkenbare steden of gebouwen. Bovendien ontwierp hij een serie van 57 sprookjesachtige illustraties voor het verhaal van Reinaert de vos. Een aantal van deze etsen is vervaardigd in mezzotint – Allart van Everdingen was een van de eerste kunstenaars die in deze techniek werkte.

Overzichtstentoonstelling
Ter gelegenheid van het 400ste geboortejaar van deze vernieuwende meester organiseert Stedelijk Museum Alkmaar van 18 september 2021 t/m 16 januari 2022 de eerste overzichtstentoonstelling van diens gevarieerde oeuvre.

Restauratie
Stedelijk Museum Alkmaar heeft zelf één schilderij in bezit van Allart van Everdingen. Dit wordt momenteel gerestaureerd zodat het in september kan pronken in de tentoonstelling.

Afbeelding: Allart van Everdingen, Noors landschap met rivier en kasteel, vroege jaren 1660, Statens Museum for Kunst, Kopenhagen

 

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.