Natuurwerkdag Alkmaar

Groene handjes in de lucht voor de Natuurwerkdag 2023! Samen met heel Nederland gaan we in Alkmaar deze editie weer voor een mooi resultaat, doe jij mee? Kom snoeien, wroet met je handen in de aarde om bollen te planten, ontdek je eigen kracht tijdens het wilgen knotten of bouw mee aan een duurzame takkenril.

En vooral, geniet van de frisse buitenlucht, leer nieuwe mensen kennen en ervaar hoe gezellig het is om samen iets te betekenen voor de natuur.

Er zijn verschillende locaties in Alkmaar waar je de handen uit de mouwen kunt steken! Klik op onderstaande locaties voor meer informatie & aanmelden:

Onderhoud van buurtpark het Groene Hart Oudorp // Wat ga je doen?

Buurtpark Groene Hart van Oudorp is op initiatief van bewoners uit Oudorp gerealiseerd. De pluktuin is door vrijwilligers ontworpen en uitgevoerd, met zelf verworven financiele middelen. Het plan wordt regelmatig onderhouden. Natuurwerkdag wordt aangegrepen om de pluktuin winterklaar te maken.

Resultaat: In de pluktuin zijn ca 100 verschillend soorten planten/struiken/kruiden/bomen geplant. Het accent daarbij is eetbaar (o.a. fruitbomen) en bloemen voor alle seizoenen. Er zijn twee insectenhotels in de pluktuin geplaatst. Samen met de takkenwallen vormt dit een eenvoudige manier om onze insecten een onderkomen te bieden. De tuin wordt gebruikt door jong en oud.

Samen aan ’t werk in het mooie stadspark de Hout // Wat ga je doen?

De Alkmaarder Hout is een uniek stadspark. Ter bevordering van de biodiversiteit verwijderen we de esdoornopslag- de al dan niet meerjarige esdoornzaailingen. Ook verwijderen we het zwerfafval, en dat in een gezellige setting. Koffie en de lunch worden verzorgd.

Resultaat: We zien in het voorjaar dat de stinseplanten weer de kans krijgen om op te komen.

Werken aan de natuur in de Oudorperhout // Wat ga je doen?

Zaterdag 4 november is er weer een natuurwerkdag in de Oudorperhout. Van 10.00 tot 15.30 uur gaan we rommel opruimen en wilgen knotten en zagen. Er is werk voor 20 personen, kinderen zijn van harte welkom (mits onder toezicht van een volwassene). We zorgen voor koffie en thee en tussen de middag zorgt Stadswerk072 voor een lunch. We verzamelen om 09.30 uur met koffie.

Resultaat: Door het knotten van de wilgen houden we deze gezond. Ook halen we het zwerfafval weg, zo maken we het stadspark weer schoon zodat we nog meer kunnen genieten van dit uniek natuurgebied middenin de stad.

Park de oude kwekerij // Wat ga je doen?

Park winterklaar maken

Bijzonder plantwerk in Kruidentuin Rekerhout // Wat ga je doen?

Help mee in bijzondere kruidentuin Rekerhout! De kruidentuin is een klein park met een mooie verzameling inheemse planten en kruiden in natuurpark de Rekerhout in Alkmaar. In onze mooie kruidentuin groeien planten die van oudsher gebruikt worden voor allerlei kwalen. Het gedeelte hekserij en mystiek heeft een grote opknapbeurt nodig. Wij gaan plantvakken plantklaar maken en opnieuw inplanten.

Resultaat: Samen gaan we aan de slag om de kruidentuin een mooie opknapbeurt te geven. Zo kunnen de vele vrijwilligers en alle bezoekers weer genieten van de collectie inheemse planten en kruiden. Door de plantvakken voor te bereiden in weer opnieuw in te planten.

Werk in De Groene Oase // Wat ga je doen?

Bessenstruiken vrijmaken van gras, struiken planten en terug snoeien bramen. De Groene Oase (5 hectare) is een voedselbos waarbij we twee verschillende gebieden kennen van een voedselbos een fruitbomen weide. Vrijwilligers beheren dit voedselbos vanaf 2018 met veel enthousiasme en plezier. Het terrein is een plek van rust en natuur.

Het doel van de Stichting is om het voedselbos te laten groeien, vergroten van de biodiversiteit, verbeteren van de leefomgeving en het bevorderen van de sociale verbinding tussen mensen.  

Resultaat: Door het vrijmaken van de bessenstruiken van gras kan deze beter groeien. De bramen snoeien we terug zodat we meer biodiversiteit kunnen aanplanten met nieuwe struiken en bomen voor het voedselbos. De bramen woekeren anders alles over als we dit niet terugsnoeien.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.