Losgeweekte bladzijden uit een dichtgeplakt boek

@CultuurPodium de Alkenaer

Op zondag 28 april is de Alkmaarse schrijver/dichter en beeldend kunstenaar Elly Stolwijk te gast in De Alkenaer. Medio maart verscheen een opmerkelijk boek van haar hand, met als titel ‘voet in voet  oog in oog’. Elf jaar lang heeft zij onderzoek gedaan naar de gangen van haar vader (Fons Stolwijk) tijdens zijn onvrijwillig verblijf in vijandig Duitsland waar hij als dwangarbeider te werk was gesteld.

Na zijn thuiskomst heeft hij tot zijn dood in 2004 niet of nauwelijks over deze periode willen/kunnen praten.
Hoe zijn gezin dit heeft ondergaan, hoe de zoektocht naar antwoorden verliep en het uiteindelijke boek werd gevormd wordt besproken tijdens het vraaggesprek dat Bert de Raaf met haar heeft.

Tevens zal Stolwijk fragmenten voorlezen uit het dit bijzondere boek, bestaand uit het verslag van de zoektocht en ontroerende zinnen van 492 woorden, die de omstandigheden vermoeden, waaronder hij geleefd heeft. 492 woorden, 492 dagen dwangarbeid, weekenden, feestdagen en transportdagen buiten beschouwing gelaten.

Voor veel nakomelingen kan dit (gedeeltelijk) antwoord geven op vragen die niet mochten of konden worden gesteld. 470.000 dwangarbeiders keerden na afloop van de oorlog huiswaarts, Fons Stolwijk was slechts een van de velen, vaak belast met eenzelfde trauma.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.