Kranslegging

Onderdeel 8 October Alkmaar Ontzet

Een krans voor Victorien! De kranslegging is een traditie die teruggaat tot 1876, het jaar waarin het beeld van de godin Victoria als Ontzetmonument onthuld werd. Tot 1986 werd op deze plek ook de Ontzetrede uitgesproken. Dat gebeurt nu in de Grote Kerk. Het zingen van het Stedelied is gebleven. Daar wordt de plechtigheid nog steeds mee afgesloten.

Aan de voor-vooravond van Alkmaar Ontzet wordt in het Victoriepark een korte voorstelling opgevoerd door leerlingen van de Adelbertusschool met medewerking van het Trompetterkorps Alkmaar. Het toneelstuk wordt ingeleid met een korte toespraak. Daarna worden door de kinderen de Beeldenstorm en het Beleg en Ontzet van Alkmaar uitgebeeld, waarbij stadhouder Willem van Oranje, koning Filips de Tweede, de Watergeuzen en de stadstimmerman met de brief in de polsstok vanzelfsprekend niet ontbreken. Ten slotte volgt de officiële kranslegging door de burgemeester en de voorzitter van de 8 October Vereeniging.

Het ontstaan van een traditie

In 2001 is de traditie geboren om met een toneelstuk hoogtepunten uit het Beleg en Ontzet van Alkmaar uit te beelden. Het is een 15 minuten durend toneelstuk met bewegende tableaus, sterke elementen en herkenbare historische personen.

De Adelbertusschool verzorgt het toneelstuk en het zingen van het Stedelied onder leiding van leerkracht Rick Barnaart van Bergen.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.