INDISCHE SALON MEETS BERSAMAJU

‘Van de sawah in de polder raken’

Het Indisch Herinnerings Centrum (IHC) organiseert in samenwerking met BersaMaju (jongerentak van Vereniging Tropenvrienden Alkmaar (VTA)) een Indische Salon bij de Sociëteit in Alkmaar. Het thema vanuit het IHC is dit jaar: ‘Leven na de oorlog’. IHC toert door het land met de Indische Salon om zo in gesprek te gaan met mensen over dit thema.

Leven na de oorlog is een pittig maar actueel thema. Waar het in verschillende documentaires gaat over transgenerationeel trauma is het ook de uitdaging om dit thema in een luchtig jasje te steken en ondertussen wel bespreekbaar te maken.Verschillende mensen geven hier op een artistieke manier uiting aan. Documentaires, films, muziek en dans. Tijdens de Indische Salon komt dit samen met onder anderen:

LEZING/INTERVIEW Filmregisseur Sven Peetoom van o.a. de documentaire ‘Indisch Zwijgen 2022’ wordt geïnterviewd en zal vertellen over zijn nieuwe documentaire 'Tussen Wal en Schip'. Kleinkinderen nemen hun Indische grootouders mee naar de havens van Rotterdam en Amsterdam, waar ze ooit aankwamen toen ze het voormalig Nederlands-Indië moesten ontvluchten en een leven opbouwen in een land waar ze nog nooit eerder waren geweest.

ZANG Esmay Usmany zingt haar zelfgeschreven titelsong van de documentaire 'Stemmen van naoorlogse generaties’.

INTERVIEW Twee leden van de VTA vertellen over hun ervaringen toen zij vanuit het voormalig Nederlands-Indië naar Nederlands kwamen.

DANS Yasmin Diktaş kleindochter van één van de leden van VTA, maakt via haar dans de verbinding met het verhaal van haar grootouders.

Deze presentatie maakt deel uit van het project Asian Celebration door voorheen danstheater Don’t Hit Mama en wordt begeleid door theatermaker Nita Liem. Die het publiek uitnodigt in gesprek te gaan over de verhalen die van invloed zijn op wie we zijn.

Na het inhoudelijke programma is vanaf 17.00 uur een muzikale invulling door de huisband van BersaMaju onder het genot van een Indonesische maaltijd (optioneel).

Of je nu een liefhebber bent van Indische cultuur, een geschiedenisliefhebber, of gewoon op zoek bent naar een inspirerende middag vol interessante ontmoetingen, de Indische Salon is er voor iedereen.

Datum:            zondag 23 juni 2024
Tijd:                 14.00-19.00 uur, vanaf 17.00 uur nazit met maaltijd (optioneel) en live muziek.
Locatie:           De Sociëteit Alkmaar, Luttik Oudorp 78, Alkmaar
Toegang:         €   6,00 inclusief kopje koffie/thee en ticketkosten.
                         € 16,00 inclusief kopje koffie/thee, Indische maaltijd en ticketkosten.
Info:                 www.tropenvriendenalkmaar.nl
Tickets:           https://www.ticketkantoor.nl/shop/indischesalonBM

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.