Barrelhouse-gitarist Johnny

speelt’ dubbelrol in Cultuurpodium De Alkenaer

Menigeen kent hem als de leadgitarist van Barrelhouse, de (in ieder geval in Nederland) wereldberoemde Haarlemse bluesband, die dit jaar zijn 50e verjaardag viert. Johnny Laporte (Medan, Sumatra 1952), 6 optredens op het Northsea Jazz Festival achter zijn naam, opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame en Edison winnaar, speelt nog steeds de sterren van de hemel en komt zondag 14 april naar De Alkenaer.

Afgelopen november bracht hij een soloalbum uit met de titel ‘That’s me’. Niet persé heel bijzonder, zou je in eerste instantie zeggen, maar het ligt toch even anders. Tegelijkertijd met de release van dit album werd namelijk zijn debuutroman ‘Zwijgen, zweeg, gezwegen’ ten doop gehouden en voor sommige nummers op het album is de tekst ontleend aan de roman. 

‘Zwijgen zweeg gezwegen’ is een met humor geschreven, deels autobiografische, Indische roman, gebaseerd op waargebeurde voorvallen, waarbij tevens geput is uit de belevenissen van Laporte zelf. Het is een verhaal in drie episodes dat begint als een realistische familiegeschiedenis, over generaties Indisch-zijn en de ‘repatriëring’. Het gaat over Indische Nederlanders, die met een trauma het voormalige Nederlands-Indië ontvlucht zijn en aan de poort staan van een nieuw ongewis leven. Liefdesgeschiedenissen, verboden liefde, jaloezie, vreemdgaan, een buitenechtelijk kind, weemoed, verdriet en vriendschap komen langs. 

Gaandeweg doet suspense zijn intrede en ontwikkelt de roman zich tot een ‘krimi’, een welhaast episch misdaadverhaal, met tal van thrillerelementen. De diverse verhaallijnen kronkelen als slangen door elkaar en de spanning neemt alleen nog maar meer toe als de passages waar goena-goena en de stille kracht hun rol in het verhaal opeisen, waardoor de lezer steeds dieper in het verhaal wordt gezogen. Muziek en de Indische keuken komen, hoe kan het ook anders, veelvuldig aan bod in deze roman, die door de Volkskrant een ‘cult-thriller’ genoemd wordt.
 
Tijdens een interview wordt spreken goud, want dan zal LaPorte vertellen over de totstandkoming van het boek en daarnaast zal hij passages uit zijn debuutroman voorlezen. Ook zal hij, samen met muziekkompaan Dennis Kivit, een aantal van zijn werken ten gehore brengen, want hij 

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.