‘Allen Tegen Allen’

@CultuurPodium de Alkenaer

Op donderdag 2 mei wordt de Nederlandse documentaire ‘Allen Tegen Allen’ vertoond in De Alkenaer. In deze film wordt het vooroorlogse Nederlands fascisme onderzocht en wordt de verschuiving merkbaar van wat aanvankelijk overkomt als een komische warboel van ruziënde fascisten naar een stroming, die uiteindelijk steeds duisterder vormen aanneemt.

Vanaf het einde van de jaren twintig radicaliseren de fascistische bewegingen; de nadruk komt steeds meer te liggen op haat: tegen de elite, tegen het socialisme, tegen het grootkapitaal, maar vooral ook tegen vreemdelingen en Joden.

‘Allen Tegen Allen’ dateert uit 2019 en is een archeologie van het vroege fascisme in Nederland. Voor deze film dook de maker drie jaar lang in de duistere geschiedenis van het Nederlands fascisme. Deze jarenlange research leverde veel, nooit eerder vertoond, archiefmateriaal. Deels geschiedenis, deels essay, schetst de film een mechanisme waarin nationalistische gevoelens kunnen radicaliseren. De documentaire ging in première tijdens het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) 2019 en werd ook vertoond op het Nederlands Film Festival (NNF) 2020.

Luuk Bouwman, de maker van de documentaire, is ook aanwezig en zal de film inleiden. Na afloop van de film gaat Sissy Seidenstiker met hem in gesprek waarbij ook het publiek wordt betrokken. 

 

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.