Van Foreestlezing

Op dinsdag 14 maart 2023 om 20.00 uur spreekt Simone van der Vlugt de lezing uit tijdens de 21ste editie van de Van Foreest Publiekslezing.

De in Alkmaar wonende Van der Vlugt is een Nederlandse schrijfster van historische romans en literaire thrillers. Haar werk is meermalen bekroond en genomineerd voor diverse prijzen, waaronder ook De Alkmaarse Cultuurprijs. In 2020 werd ze onderscheiden tot officier in de orde van Oranje Nassau.

Van Grote Pier tot Alkmaars Ontzet
Simone van der Vlugt neemt ons in haar lezing mee naar de zestiende eeuw en brengt de Alkmaarders van toen weer tot leven. Ze vertelt haar verhaal aan de hand van de lotgevallen van een aantal telgen van de familie Van Foreest. We maken met hen de reformatie door en horen hoe ze moedig weerstand boden tegen het Spaanse Rijk. Ook vertelt ze over de band van Pieter van Foreest met Willem van Oranje, over de geneeskunde in die tijd en over de heel andere manier waarop we tegenwoordig naar de gezondheidszorg kijken. Maar niet alleen de Van Foreesten komen aan bod, ook bekende namen als Jan Arentsz, Maarten van der Mey en Trijn Rembrands. Want heeft Trijn echt bestaan of zijn haar heldendaden tijdens het beleg verzinsels?

Van Foreest
De Van Foreest Publiekslezing is een gezamenlijk initiatief van Noordwest Ziekenhuisgroep, gemeente Alkmaar en Hogeschool Inholland Alkmaar en gaan over onderwerpen die liggen op het snijvlak van samenleving, gezondheidszorg en cultuur.

De lezing dankt haar naam aan de in Alkmaar geboren Pieter van Foreest (1521-1597). Deze Hollandse Hippocrates, zoals hij ook wordt genoemd, was stadsgeneesheer in Alkmaar en Delft en lijfarts van Willem van Oranje. Hij mag gerekend worden tot de humanistische artsen van de 16e eeuw. Zijn naam is ook verbonden aan twee wetenschappelijke activiteiten in Alkmaar, de jaarlijkse Pieter van Foreest Wetenschapslezing en Wetenschapsprijs.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.