Onzichtbare monumenten

Kunstuitleen Alkmaar

Iedereen kent de monumenten. Ze herinneringen ons aan een belangrijke gebeurtenis uit heden of verleden. Deze monumenten staan zichtbaar verspreid door de stad. Een standbeeld, een plaquette, een tekst op een muur die allemaal aangeven dat hier iets gebeurd is en dat we dat niet moeten vergeten.

Maar er zijn nog veel meer monumenten die wij niet zien. Onzichtbare monumenten!
Dit zijn de plekken die persoonlijke herinneringen oproepen vanwege een voorval of gebeurtenis dat daar heeft plaatsgevonden. Vaak kent niemand die monumenten, behalve jij. Zoveel mooie verhalen staan en liggen verborgen in de grote gemeente Alkmaar.

Daar op de hoek waar je vroeger altijd voetbalde na schooltijd.
De bushalte waar jij voor het eerst je verkering zoende. 
De struik waar je een portemonnee vond met een verhaal.
De lantaarnpaal waar je tegenaan fietste.


Elke keer als je daar voorbij gaat, herinner je het voorval. Alkmaar zit vol met deze ‘Onzichtbare Monumenten’ en de kunstenaars Rob Komen en Kees Oosterbaan willen deze monumenten met hun verhalen zichtbaar maken. Help je mee?
Een zoektocht naar verhalen over belevenissen in de persoonlijke levenssfeer van talloze inwoners. 

In het jaar dat we in gemeente Alkmaar 450 jaar Ontzet vieren, geven deze twee markante kunstenaars invulling aan de waarden die daar bij horen, de vier V’s: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. We hebben de vrijheid om samen te maken, verdraagzaamheid en begrip voor de verscheidenheid in elkaars verhalen, verbondenheid met Alkmaar en haar historie. Met deze unieke tentoonstelling worden onzichtbare monumenten in Alkmaar zichtbaar gemaakt. 

De stadsdichter van Alkmaar, Maria Barnas, schrijft een speciaal gedicht voor dit project die zij voor zal dragen tijdens de opening van de expositie.Het hele project wordt na afloop in boekvorm uitgegeven. Deze uitgave zal te koop zijn in verschillende boekhandels.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.