Ontzet-wandeling, thema: ‘Verdraagzaamheid of niet’

Vanuit de gemeente Alkmaar is het verzoek gekomen om mee te denken over de invulling van een feestelijk programma in het kader van 450 jaar Alkmaars Ontzet en het ontstaan van Nederland. Centrale thema’s daarbij zijn de waarden verscheidenheid, vrijheid, verbondenheid en verdraagzaamheid. Rond dit jubileumjaar 2023 en de waarden die daaraan zijn gekoppeld hebben de gidsen van de Historische Vereniging Alkmaar enkele wandelingen uitgezet. Dit is de vierde wandeling in deze reeks.

Het beleg van Alkmaar in 1573 kwam niet uit de lucht vallen. Het conflict was ingewikkeld, maar een van de zaken die speelde was verdraagzaamheid. De katholieke koning en kerk tolereerden geen andersdenkenden, maar veel Alkmaarders ook niet. De Opstand was een burgeroorlog. Het nieuwe Nederland dat vervolgens ontstond was een protestante staat, die op een bijzondere manier verdraagzaam was tegenover andersdenkenden. Je mocht je eigen geloof hebben, als niemand het maar zag. In de Alkmaarse geschiedenis zijn heel wat meer voorbeelden te vinden van onderlinge conflicten, zoals bijvoorbeeld de patriotten tegenover de prinsgezinden. Veel emancipatiebewegingen moesten en moeten knokken tegen vooroordelen. Democratie draait in wezen om verdraagzaamheid, maar is wel lastig.

De wandeling vindt plaats op 3 september 2023 en start om 14:00 uur ’s vanaf het borstbeeld van Victorientje in het Victoriepark. U bent van harte welkom om met onze gidsen mee te lopen, u hoeft geen lid te zijn van de Historische Vereniging en deelname is gratis.

Tot 3 september. Wees op tijd!  [🙂]

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.