Lezing na de oorlog door Jorna Tass

De 4 V's: Het verhaal van 450jaar Alkmaar Ontzet begint met de V van Vrijheid, maar vrijheid vraagt ook om Verdraagzaamheid, Verscheidenheid én Verbondenheid.  Daar sluit de lezing van Jorna perfect op aan:

"Hoe je vluchtelingen een volwaardige plaats geeft in onze samenleving; hoe je mensen behoorlijk laat wonen; hoe je die ongelijkheid op een constructieve manier bestrijdt zonder daarin door te slaan. Maar die ongelijkheid tussen Joden en niet-Joden voor de oorlog kon ook mijn grootvader niet tegenhouden! Is dat de reden waarom hij al voor de oorlog gemeenteraadslid was in Amsterdam voor de SDAP? En hij direct na de oorlog medeoprichter was van de PvdA en wethouder voor huisvesting van Amsterdam werd?"Hoe geef je een vluchteling een volwaardige plaats in onze samenleving?

Hoe pak je die ongelijkheid op een constructieve manier aan? Jorna haar grootvader kon deze ongelijkheid tussen Joden en niet- joden voor de oorlog niet tegenhouden. Mr. J.J. van der Velde zag met lede ogen aan hoe de maatregelen van de nazi’s steeds heftiger werd. Wanneer joden werden verboden om te werken en zijn bloeiende advocatenpraktijk hem werd afgenomen door nazi’s, neemt hij het beluit om samen met haar grootmoeder Ro en hun drie kinderen onder te duiken. Er heerst schaarste in de oorlog. Hoe kom je aan voedsel in de oorlog? Begin 1943 kan grootmoeder Ro bij het verzet voedselbonnen ophalen. Maar dan slaat het noodlot toe! Het adres van het gezin wordt verraden en ze worden opgepakt. Wonder boven wonder overleeft het hele gezin de oorlog. Zodat Jorna nu dit bijzondere verhaal met iedereen kan delen.

Programma:

16:00 uur - Lezing door Jorna Tas, gastspreker van: Na de oorlog
17:30 uur - Zuurkool maaltijd

De lezing is gratis, de zuurkool kost € 7,00 p.p. Opgeven kan via: 072-3030090 

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.