In de naam van de vrijheid

“In naam van de vrijheid” - Welke kant kies jij?

25 april – Alkmaar Noord – 15.00 en 19.30 uur: voorstelling en nagesprek

Het Alkmaars Theater Collectief speelt eind april de voorstelling “In naam van de vrijheid”, in het kader van Alkmaar 450 Jaar Ontzet. Trijn Rembrands en Nanning van Foreest nemen het publiek in deze voorstelling mee naar het jaar 1573. Ervaar de verscheurdheid van de burgerij. Besef wat de strijd tegen de Spanjaarden de stad kostte. En bedenk wat dit verhaal ons vandaag te zeggen heeft. De voorstelling is te zien in De Rijp, Alkmaar-Noord en Alkmaar-centrum.

Dit jaar viert Alkmaar op grootse wijze dat de stad 450 jaar geleden bevrijd is van de Spanjaarden. Het was een strijd om vrijheid. Die verliep niet zonder slag of stoot, want burgers kwamen ook tegenover elkaar te staan. Het was een tijd waarin je keuzes moest maken. Net als nu.

In de voorstelling nemen Trijn Rembrands en Nanning van Foreest je mee naar het jaar 1573. Zij was de 16-jarige heldin van het Alkmaars Ontzet en hij was een raadsheer die een dagboek bijhield over de belegering. Hij beschreef het verzet en de strijd tegen soldaten, afkomstig uit diverse landen en steden zoals Rome, waar hertog Alfa soldaten rekruteerde voor zijn leger.

Het ATC bespeelt de historie in een combinatie van feit en fictie. Niet als antwoord op wat heeft plaatsgevonden, maar om er nog eens bij stil te staan. Via persoonlijke verhalen van enkele spelers belanden we in het hier en nu. Voor welke keuzes staan we vandaag de dag als het gaat om vrijheid en verbondenheid?

“In naam van de vrijheid” is meer dan alleen de theatervoorstelling. In De Rijp (23 april) en Alkmaar-Centrum (29 en 30 april) begint het programma met een bezoek aan museum In ’t Houten Huis, dan wel het Stedelijk Museum. Daar ziet de bezoeker meer over de historische strijd om vrijheid en de drang naar verdraagzaamheid, verscheidenheid en verbondenheid. In Mare Nostrum (Alkmaar-Noord, 25 april) is er ná de voorstelling een ontmoeting met de makers. De voorstelling overigens ook te bezoeken zonder museumbezoek.

De cast voor deze voorstelling bestaat uit: Cors van den Brink, Joke de Bruijn, Zilder Dirks, Louise van Duyl, Gerda Jongejeugd, Nathalie Kamp en Henk Kerzaan. Regie: Willem Smit.

Voor speeldata, aanvangstijden en kaartverkoop: www.alkmaarstheatercollectief.nl

Programma:

Het ATC brengt de voorstelling in de theaterzaal van wijkcentrum Mare Nostrum. Na afloop van de voorstelling is er gelegenheid met de spelers in gesprek te gaan.

Kosten:

Toegang voorstelling                                                                                 € 3,50

Toegang voorstelling houders Alkmaar Pas en jeugd t/m 17 jaar     € 1,50

Prijzen zijn exclusief administratiekosten van € 0,79 per ticket.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.