Concert: De Oorlog en de Gedeelde Menselijkheid

Historische liederen rond het Beleg van Alkmaar en de Tachtigjarige Oorlog.

Donderdag 27 juli – 20:00 uur – Remonstrantse Kerk, Fnidsen 37, Alkmaar

Vrijdag 28 juli – 20:00 uur – Dorpskerk, Zuideinde 5, Grootschermer

 

Door Vihuelas & Voces:

Paloma Friedhoff Bello - sopraan

Uxía Delgado Izarra – vihuela de mano, barokgitaar, alt

Floris Stehouwer – vihuela de mano, bariton

 

Een Nederlands-Spaanse muzikale herdenking van het Beleg van Alkmaar, met liederen uit beide landen. Vihuelas & voces voert onder andere vier liederen uit die door Alkmaarders zijn gemaakt (Jan Arentsz, Willem Woutersz. Van Bueren, Nanning van Foreest en Maria Tesselschade) en ook het anonieme ¨Baletti d´Alckmar¨ dat naar onze stad vernoemd is. Daarnaast zijn er liederen van Constantijn Huygens en P.C. Hooft naar aanleiding van de Tachtigjarige Oorlog. Ook Spanje treedt  aan met een ijzersterke selectie liederen van Tomás Luis de Victoria, Luys de Narváez, Cristobal de Morales, Enriquez de Valdarrábano, Francisco Guerrero en José Marín.

We beginnen het programma met een Alkmaars-Spaanse confrontatie, een muzikale reconstructie van het Beleg. In het tweede gedeelte blijkt dat we ook veel delen, zoals liefdesperikelen, en beginnen we in harmonie samen elkaars muziek te spelen. Hierdoor ontstaat er empathie voor de ander, en vindt als het ware een muzikaal verzoeningsproces plaats. Na de pauze gaat het derde gedeelte over de rest van de Tachtigjarige Oorlog.

De zangers worden begeleid op de vihuela de mano, een Spaans tokkelinstrument uit de 16e eeuw, en barokgitaar. De liederen worden afgewisseld met enkele instrumentale werken.

Gratis toegang, na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Voor beide concerten zijn de kerken open om 19:30 uur. Tijdens de pauze wordt koffie en thee geschonken. Beperkte capaciteit, dus kom op tijd!

Voor meer informatie: floris.stehouwer@hotmail.com

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.