Alkmaars Historisch Café // Ontzetsuite voor een vrij Alkmaar

Door stadsbeiaardier Christiaan Winter

Ter ere van 450 jaar Alkmaar Ontzet componeerde stadsbeiaardier Christiaan Winter een Ontzetsuite. Christiaan componeerde de suite in opdracht van de gemeente, die het muziekstuk cadeau geeft aan alle Alkmaarders die er vrij over mogen beschikken om het ook zelf ten gehore te brengen. 

Op Bevrijdingsdag was de première, gespeeld op het carillon in de Waagtoren. En sindsdien is de Ontzetsuite al verschillende keren te horen geweest op de historische carillons in de binnenstad en in De Rijp. Het is een suite in vier delen, gebaseerd op de belangrijkste gebeurtenissen tijdens het beleg: de bestorming, de omsingeling, de inundatie of onderwaterzetting en de victorie.

Tijdens deze lezing vertelt Christiaan Winter onder meer over de muzikale knopen die hij moest doorhakken voor het componeren van een suite van 8 minuten. Ook komen de symbolische elementen aan bod die je in het muziekstuk terug kunt horen. Uiteraard krijgt deze avond een muzikaal karakter. Christiaan Winter is als stadsbeiaardier wekelijks te horen met live spel op de carillons van de Waagtoren, de Grote Sint-Laurenskerk en de Grote Kerk in De Rijp. 

Deze lezing wordt gratis aangeboden door gemeente Alkmaar als onderdeel van het programma van Open Monumentendag. Open Monumentendag staat dit jaar in het teken van 450 jaar Ontzet. 

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.