Alkmaars Historisch Café // De archeologische sporen van het beleg van Alkmaar

Door stadsarcheoloog Nancy de Jong Lambrechts

Wat vind je in Alkmaar nog terug van wat er 450 jaar geleden gebeurde? Een deel van de sporen van het beleg van Alkmaar ligt onder de grond. De laatste jaren hebben de gemeentelijke archeologen veel van die overblijfselen aangetroffen. Meestal gebeurt dat overigens bij toeval.

Stadsarcheoloog Nancy de Jong-Lambrechts vertelt in deze lezing over de sporen die iets laten zien van de strijd tegen de Spanjaarden in 1573. Denk aan de vondst van de door de Spanjaarden kapot geschoten walmuur aan de Wageweg, inclusief kanonskogel.

Maar ook de stille getuigen van het beleg. De gevallen slachtoffers die gevochten hebben voor de vrijheid van Alkmaar en van wie de resten zijn ontdekt tijdens de opgraving aan de Paardenmarkt in 2010. Archeologisch onderzoek laat ook de keerzijde zien van de keuze voor de Geuzen. Zoals de sporen in de bodem aan de Molenbuurt van de verwoesting van het Clarissenklooster, nadat de Clarissen op de vlucht waren geslagen.

Nancy de Jong-Lambrechts maakt in haar werk de geschiedenis tastbaar. Ze promoveert op dit moment op een vernieuwende studie naar kastelen in Noord-Holland.

Deze lezing wordt gratis aangeboden door gemeente Alkmaar als onderdeel van het programma van Open Monumentendag. Open Monumentendag staat dit jaar in het teken van 450 jaar Ontzet. 

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.