450 JAAR ALKMAAR ONTZET X VPRO TEGENLICHT

Deze Meet-up is in het Engels

In het jaar waarin Alkmaar 450 jaar ontzet viert, organiseren wij – Bureau Stennis en Bibliotheek Kennemerwaard – drie stadsgesprekken waarin we met de kennis uit het nu en verleden vooruitkijken naar de toekomst. Voor deze stadsgesprekken hebben we samenwerking gezocht met VPRO Tegenlicht, omdat thema’s van de serie wel heel naadloos aansluiten bij de vier V’s die vandaag én in de toekomst belangrijk zijn voor alle inwoners van Alkmaar: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid.

Vrijheidsstrijders. Hoe ga jij met de oorlog om? Steek je je kop in het zand of steek je juist je handen uit de mouwen? Die vraag stelden een hoop Nederlanders zichzelf toen de oorlog in Oekraïne uitbrak. Wat gaan we doen? Nemen we zelf vluchtelingen in huis? Sturen we zelf hulpgoederen naar mensen die alles zijn kwijtgeraakt? Hier lees je wat anderen deden sinds het uitbreken van de oorlog.

Donderdag 21 september: Vrijheidsstrijders
Herontdekken wij in ‘jaar 2’ van de Oekraïne-oorlog als vers herenigde Europese Unie samen met de NAVO onze democratische vrijheid? Het maakt nogal wat uit of je direct aan de grens met Rusland woont, of relatief veilig in Brussel of Amsterdam. Maar in feite vechten wij nu allemaal als Europeanen tegen Poetins agressie.

Hoe voelt dat anders voor Nederland dan voor Oost-Europa, dat zo veel dichter tegen het nieuwe front aan ligt, het front tussen democratie en autocratie? Wat betékent ‘vechten voor de vrijheid’ anno 2023? In de aflevering, vrijheidsstrijders van Tegenlicht, worden pacifistische ondernemers geportretteerd die noodgedwongen in de bossen militaire oefeningen houden. Een jonge vrouw die hulpgoederen naar het front in Oekraïne brengt. Jonge ondernemers die geld inzamelen om pick-ups te kopen. Allemaal houden ze een spiegel voor: wat zou jij doen als je in hun schoenen zou staan?

Moderator: Bahram Sadeghi

Bahram Sadeghi werkt als freelance regisseur en presentator. Daarnaast schrijft Sadeghi voor verschillende landelijke bladen en is hij debatleider voor onder meer Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Eerder presenteerde hij voor ons de Tegenlicht Meet-up in Hal 25 dit jaar.

In samenwerking met Bureau Stennis organiseren we over dit onderwerp op donderdag 21 september een Tegenlicht Meet-up in de De Stadsfabriek. Praat mee!

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.