EK Wielrennen 2019 Alkmaar

De Europese kampioenschappen wielrennen vinden komende zomer plaats in Alkmaar. De Europese wielerbond UEC heeft het toernooi officieel toegewezen aan de Kaasstad. #alkmaarcycling #alkmaarfietst

Verslag van dag tot dag

EK Wielrennen

7 tot en met 11 augustus: de Europese Kampioenschappen Wielrennen.

Een spannend, meerdaags programma waarin junioren, beloften en eliterijders strijden om de titels.

Het internationale evenement neemt in de wielersport een belangrijke plaats in. Dit jaar vindt het EK Wielrennen in Alkmaar plaats.

De officiële website voor het EK Wielrennen is: www.alkmaar-cycling.com


   

Parcoursen

De parcoursen zijn nu officieel bekend gemaakt en het belooft een spektakel te worden!

De routes van het EK Wielrennen in Alkmaar tonen de stad en de regio op een unieke manier aan de wereld. Iconische plekken, prachtige natuur en de kenmerken van de stad en de regio: de renners komen ze straks allemaal tegen. Met de start bij het Waagplein, de Kanaalkade en een unieke kasseienstrook als finale van de wegwedstrijd als blikvangers. 

Op de interactieve kaart zie je hoe de parcoursen lopen. Door op de verschillende lijnen of punten in de kaart te klikken verschijnt hier meer informatie over. Klik op de button hieronder om de interactieve kaart te bekijken.

 

 

 

Programma

Woensdag 7 augustus
Tijdrit vrouwen junioren 09.00 - 10.30 uur
Tijdrit mannen junioren 11.15 - 12.45 uur
Tijdrit Mixed Team Relay wedstrijd 14.30 - 16.30 uur

Donderdag 8 augustus
Tijdrit voor vrouwen U23 09.00 - 10.15 uur
Tijdrit voor vrouwen elite 10.45 - 12.00 uur
Tijdrit mannen U23 12.45 - 14.15 uur
Tijdrit mannen elite 15.00 - 16.30 uur

Vrijdag 9 augustus
Wegwedstrijd vrouwen junioren 09.00 - 11.00 uur
Wegwedstrijd vrouwen U23 12.00 - 15.00 uur
Wegwedstrijd mannen junioren 16.00 - 19.00 uur

Zaterdag 10 augustus
Wegwedstrijd mannen U23 09.00 - 13.00 uur
Wegwedstrijd vrouwen elite 13.00 - 17.00 uur

Zondag 11 augustus
Wegwedstrijd mannen elite 11.30 - 16.00 uur

Deelnemers

De Europese wielerbond UEC heeft de deelnemerslijst inmiddels prijsgegeven.

Vijf etappewinnaars uit de Tour de France komen naar Alkmaar: Mike Teunissen en Dylan Groenewegen (Nederland), Elia Viviani en Matteo Trentin (Italië) en Thomas de Gendt (België).

Ook bij de vrouwen ontbreken de sterren van het peloton niet. Lisa Brennauer (Duitsland), Ellen van Dijk en Marianne Vos (Nederland) maken hun opwachting. 

Een nieuw onderdeel is de Team Relay, waar achtereenvolgens eerst drie mannen en daarna drie vrouwen van één land de snelste tijd moeten realiseren. 

 

 

 

Help je mee?

Voor dit bijzondere evenement zijn veel vrijwilligers nodig. Zij zijn onmisbaar om deze kampioenschappen tot een succes te maken.

Iets voor jou? Op deze website kun je je aanmelden als vrijwilliger voor diverse rollen op verschillende data.

Bij vragen kun je terecht bij de Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar: Bagijnenstraat 11, tel. 072-5191600 of mail naar ekwielrennenalkmaar@vcra.nl

 

Side programma

Rondom het EK Wielrennen worden er diverse activiteiten voor jong en oud georganiseerd gerelateerd aan het fietsen.

Denk aan de snelste fietser van Alkmaar, een culinaire fietstocht en zomerse sportactiviteiten door Alkmaar Sport. Daarnaast vindt op 4 augustus op het Waagplein de officiele opening plaats, is er Bike Experience op de Paardenmarkt en kun je een kijkje nemen in het pop-up Wielermuseum.

Alkmaar Fietst

Tevens zijn de Europese Kampioenschappen Wielrennen de start van het programma “Alkmaar Fietst”.

Dit is een breder plan om de Alkmaarse fiets- en wielerinfrastructuur te verbeteren en het fietsen verder te stimuleren.

Benieuwd naar alle fietsroutes in Alkmaar en omgeving?

 

FAQ

Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Heb je een vraag die er niet bij staat? Neem dan contact op met info@alkmaar-cycling.com

Op de pagina met de meest gestelde vragen vind je ook de interactieve kaart. Door op de verschillende lijnen of punten in de kaart te klikken verschijnt hier meer informatie over.
Houd de kaart in de gaten want hij wordt ook tussentijds aangepast met meer informatie.

 

 

Ambassadeurs

De Noord-Hollanders Laurens ten Dam en Niki Terpstra zijn aangewezen als ambassadeurs voor de Europese Kampioenschappen.

‘’Wij zijn supertrots dat de Europese Kampioenschappen Wielrennen naar Alkmaar komen en we zijn druk bezig geweest om de parcoursen uit te zetten en te testen,’’ aldus Laurens ten Dam en Niki Terpstra.

De kasseienstrook van de Munnikenweg mocht dan ook niet ontbreken volgens deze kenners. 

Laurens ten Dam is ook aanwezig tijdens de feestelijke opening op 4 augustus op het Waagplein.
 

 

Foto: Dirk-Jan van Dijk

Bereikbaarheid & Parkeren

Alkmaar is goed bereikbaar met het Openbaar Vervoer. Kom je met de auto? Parkeer dan op één van parkeerterreinen in Overstad of één van de gemeentelijke parkeergarages. Let op: tijdens het EK is parkeergarage De Vest en de Karpeton garage gedurende de hele week onbereikbaar. De Schelphoek garage, garage de Kazerne en de Singelgarage zijn wel gewoon bereikbaar (garage Kanaalschiereiland gedeeltelijk).

De binnenstad is alleen toegankelijk voor voetgangers. Voor fietsen zijn er aan de rand van het centrum extra stallingsplaatsen. Bekijk de interactieve evenementenkaart van alkmaar-cycling.

Op deze pagina vind je algemene informatie over parkeren in Alkmaar, fietsenstallingen en het openbaar vervoer.

Winkelen

Wil je voor of na het aanmoedigen van de renners even lekker de stad in? Tijdens het EK zijn de winkels gewoon geopend op de reguliere openingstijden. Ga lekker shoppen in de Oude Stad en pak een rondje Laat en Langestraat.

Ook is er tijdens het EK een shop & winactie van de winkeliers. Verzamel alle letters, vorm de slagzin en loot mee voor mooie prijzen waaronder een e-bike, wielertenue en baanwielrenclinic. Kijk voor meer informatie op Alkmaar Shopping.

 

 

Overnachten in Alkmaar

In Alkmaar vind je hotels, vakantiewoningen en andere accommodaties in verschillende prijscategorieën. Ideaal voor je bezoek aan Alkmaar!

De grachten, de winkels, de kaasmarkt en de musea; in Alkmaar heb je meer dan één dag nodig. Zeker als je ook de schilderachtige dorpen en polders van landelijk Alkmaar wilt ontdekken. Mis geen enkele highlight en kom een weekendje naar Alkmaar!

 

 

Eten & drinken

Ben je op zoek naar een tof restaurant in Alkmaar? Je vindt het op deze pagina. We geven ook tips voor leuke lunchrooms, koffietentjes en gezellige terrasjes in de stad! 

Ook leuk: op het Waagplein kun je op zaterdag en zondag de wedstrijden live meekijken op groot scherm. Bestel iets lekkers en geniet van het sportspektakel!

 

 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Omgeving

Fietsevenementen

Sportevenementen

Cultuur & Musea

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.