Stad, Dijk en Waard route

Welkom in de gemeente dijk en waard

De route die je vandaag fietst brengt je vanuit Alkmaar door de veelzijdige gemeente Dijk en Waard, een gemeente die is ontstaan uit een fusie tussen de voormalige gemeentes Langedijk en Heerhugowaard. Deze fietsroute laat je de veelzijdigheid van de regio zien en voert je onder andere langs het Noord-Hollands kanaal, door dijkdorpjes, door polders en het bijzondere Rijk der Duizend Eilanden. Veel fietsplezier!

Liever een route op papier? Deze is verkrijgbaar bij de VVV

A. Start Knooppunt 73

Je passeert aan je rechterhand Korenmolen 't Roode Hert. Hier worden, voornamelijk met behulp van de wind, verschillende soorten graan gemalen. De producten die hiervan gemaakt worden zijn te koop in het winkeltje beneden de molen.

B. Molen de Gouden Engel

Graanmolen De Gouden Engel is een stellingmolen. Naast de graanmaalderij bevindt zich in de molen ook een winkel met meelproducten en vers banketgebak. De molen is te bezoeken.

C. Recreatiegebied Geestmerambacht

Het Geestmerambacht is een recreatie- en natuurgebied. Je vindt hier bijzondere vogelsoorten, zoals de roerdomp, watersnip en kiekendief, maar ook een pluktuin, speeltuin, zwemstranden en horeca.

D. Sint Janmuseum

Je passeert aan je linkerhand de Sint Jan de Doperkerk en het 
naastgelegen Kloosterhof.

Rijk Der Duizend Eilanden

Het Rijk der Duizend Eilanden is een moerasachtig gebied wat oorspronkelijk bestond uit meer dan 15.000 eilandjes. Dit is ontstaan door het uitgraven van vaarsloten door de bewoners. De grond die overbleef werd gebruikt om eilandjes te creëren waar groente op verbouwd werd en waar het vee op kon grazen. Tegenwoordig zijn er nog zo'n 1.000 eilandjes over. 

E. Museum Broekerveiling

Museum Broekerveiling is de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Het is een echt doe- en beleefmuseum.

F. Winkelcentrum Middenwaard 

Je passeert winkelcentrum Middenwaard, een van de grootste overdekte winkelcentra in Noord-Holland.

G. Middenweg en de Menselijke Maat

De Middenweg vormt eigenlijk het allereerste begin van Heerhugowaard. De weg was lang een onverharde landweg, dwars door de polder, naar Alkmaar. Hier begonnen mensen zich omheen te vestigen en begon Heerhugowaard te groeien.

H. Oterleek en de Molen de Otter

Het historische dorpje Oterleek ligt op de dijk van een voormalig veeneiland, vlakbij Heerhugowaard aan de Westfriese Omringdijk. Aan de zuidkant van het dorp staat molen De Otter. De molen met bakkerij biedt een werkplek voor mensen met een beperking.

I. Poldermuseum 'Het Oude Gemaal'

Je komt nu langs het Poldermuseum ‘Het Oude Gemaal’.

J. Park van Luna

Het Park van Luna ligt rondom de wijk van de Stad van de Zon. In dit uitgebreide recreatiegebied kan je heerlijk wandelen door het park of door bos, maar vooral ook in en op het water genieten.

Stad van de zon

Het Park van Luna grenst aan de Stad van de Zon. Dit nieuwste stuk van Heerhugowaard heeft al veel internationale belangstelling vertrokken vanwege het feit dat de wijk CO2-emmissie neutraal is.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.