Wandelen met de hond

Alkmaar heeft onwijs veel te bieden voor hondenbaasjes en natuurliefhebbers! Stadsparken met losloopgebieden voor jouw hond, lekker uitwaaien op het strand, lange wandelingen door het gigantische duingebied, of een bezoek de rustieke dorpjes van het Land van Leeghwater! Lees hier alles over de natuurspots waar jouw hond lekker (los) mag lopen en welke regels waar gelden.

Stadsparken in Alkmaar

- Park Oosterhout is het grootste stadspark van Alkmaar. Dompel je onder in een oase van rust, en dat vlak bij de binnenstad. Op veel plekken in dit park mag jouw hond lekker loslopen! Let wel op: bij de vlindertuin, de speelplekken en het trapveldje zijn honden verboden. 

- Midden in het centrum, langs het Noordhollands Kanaal, vind je het Victoriepark. In dit gehele groengebied mag jouw hond loslopen! Heerlijk voor als je even wil ontsnappen aan de drukte van de stad.

- Richting het noorden van Alkmaar bevindt zich park de Rekerhout. Hier zijn veel plekken aangewezen waar honden heerlijk kunnen rondrennen. Extra leuk: in dit park is een hondenzwemplek gecreëerd! Deze begrenst aan de straten Watermunt en Melkdistel.

- In de Oudorperhout vind je een heuse hondenspeelplaats. Met alle speeltoestellen die recent zijn opgeknapt kan jouw hond zich hier helemaal uitleven. Meer losloopgebieden in Oudorp vind je hier.

- Wandel heerlijk langs het water van de singel door het groengebied van Bolwerk. Bij het deel tussen de kanaalkade en het Eethuis Bodrum mogen honden ook loslopen.

- Naast het Noordwest Ziekenhuis kun je met jouw harige vriend naar stadspark de Alkmaarderhout. Het groengebied tussen de Harddraverslaan, Prinses Julianalaan en Kennemerstraatweg mag jouw hond vrijuit. Loop ook zeker even naar kinderboerderij de Hout, om de hertjes te bekijken. Hier moeten honden natuurlijk weer aangelijnd. 

In de stad Alkmaar gelden de volgende regels voor honden:

  • Zorg ervoor dat je altijd de uitwerpselen van je hond opruimt.
  • Honden mogen niet komen op kinderspeelplaatsen, speelweiden en in zandbakken.
  • Honden lopen binnen de bebouwde kom aangelijnd. Met uitzondering van uitrenvelden en losloopzones. 
  • Buiten de bebouwde kom mogen honden loslopen, behalve tijdens het broedseizoen (van 15 maart tot 15 juli) en met uitzondering van de aangewezen verboden plekken. 
  • Zorg dat je hond tijdens een wandeling iets herkenbaars draagt, bijvoorbeeld een halsband.

Voor elk gebied in Alkmaar is een plattegrond gemaakt waar jouw hond mag loslopen. 

Noordhollandse duinen

In de buurt van Alkmaar liggen prachtige duingebieden. Ideaal voor lange wandeling met de hond. Let op, de duinen langs de kust hebben twee beheerders met verschillende regels:

Staatsbosbeheer beheert de Schoorlse Duinen (Egmond aan Zee, Bergen aan Zee, Schoorl, Hargen aan Zee en Camperduin). Hier geldt:

- In de winterperiode (van 1 september tot 1 maart) mogen honden lekker loslopen. 

- In de zomerperiode (van 1 maart tot 1 september) moeten honden aan de riem. 

- In de begrazingsgebieden gelden afwijkende regels. Deze herken je aan de borden.

PWN beheert het Noordhollands Duinreservaat (van Wijk aan Zee t/m Bergen aan Zee). 

- Hier geldt overal: honden (kort) aan de lijn.

- Let op: voor het Noordhollands Duinreservaat heb je een Duinkaart nodig. Meer info vind je op de website van het PWN.

Strand

Lekker uitwaaien op het strand is altijd een goed idee. Op ongeveer 10 kilometer afstand van Alkmaar vind je diverse gezellige badplaatsen. 

Op de stranden van Egmond aan Zee, Bergen aan Zee, Schoorl aan Zee, Hargen aan Zee en Camperduin gelden de volgende regels:

- In de wintermaanden (1 oktober tot 1 mei) mag je hond dagelijks vrij loslopen.

- In de zomermaanden (1 mei tot 1 oktober) mag je hond na 19.00 uur en voor 10.00 uur vrij loslopen. Overdag van 10.00 tot 19.00 uur moet je hond aan de riem

- Op de zonnestranden zijn de honden tussen 10.00 en 19.00 uur niet toegestaan, ook niet aan de riem. 

Op het strand van Castricum aan Zee gelden de volgende regels:

- Van 1 oktober t/m 30 april mogen honden de hele dag lekker loslopen.

- Van 1 mei t/m 30 september: alleen vóór 10.00 uur en na 19.00 uur. Dit geldt ook als de hond is aangelijnd en ook als het geen strandweer is.

Land van Leeghwater

In de omgeving van Alkmaar vind je het Land van Leeghwater met rustieke en gezellige dorpjes. Het Land van Leeghwater leent zich uitstekend voor een heerlijke wandeling, ook met hond.

Loop bijvoorbeeld de Zuidschermerroute of de Noordschermerroute, ontdek de Schermer en kom onder andere langs karakteristieke Hollandse molens en polders! Meer wandelroutes vind je op deze website. Hier kun je ook filteren naar routes waar honden deels los zijn toegestaan! 

Let wel op, in de dorpen binnen de bebouwde kom, maar ook tijdens de meeste wandelroutes moet jouw hond aangelijnd zijn.

Bossen

Het Heilooër Bos is een geweldig stukje natuur om te bezoeken samen met jouw hond. Bijna dit hele bos is namelijk een losloopgebied. Ook voor de baasjes is het geen straf hier te wandelen. De hoogteverschillen, slingerpaadjes en levende natuur maakt het Heilooërbos een ultieme plek voor een rustgevende boswandeling.

In Bergen bevind zich het grootste bos van Kennemerland: het Berger Bos. Dit sprookjesachtige bos is heerlijk om je samen met jouw trouwe viervoeter in te wanen. Tijdens het broedseizoen (15 maart tot 15 juni) moeten honden kort aangelijnd zijn. De periode daarbuiten mogen honden lekker los.

Geestmerambacht

Net iets buiten Alkmaar, ten noorden langs de Schagerweg, bevindt zich het recreatiegebied Geestmerambacht. De vele plassen en rust maakt dit 220 hectare recreatiegebied een enorm fijne plek om te wandelen met je hond.

In het Geestmerambacht gelden de volgende hondenregels:

- In de wintermaanden (1 oktober tot 1 april) mogen honden door het hele gebied loslopen.

- In de zomermaanden, van 1 april tot 1 oktober, moeten honden op de meeste plekken aangelijnd. Met uitzondering van het deelgebied Vlasgat. Op deze plek aan de noorderkant van het Geestmerambacht mogen honden het hele jaar door los.

- In de zomermaanden (1 april tot 1 oktober) zijn honden verboden op de strandjes, speel- en zonneweides. Dit is zomers het domein van spelende kinderen, zonaanbidders en zwemliefhebbers.

- Je mag met maximaal 3 honden wandelen in de gebieden.

- Ruim altijd de uitwerpselen op van jouw hond.

Hondenpark Noord-End Castricum

Hondenpark Noord-End is een aanrader om samen met jouw hond te bezoeken! Het park, gelegen in Castricum, is voor honden een geweldige plek om een jaar rond heerlijk los te rennen! Er is veel water aanwezig, heerlijk voor honden om in af te koelen. Het hele park is omheind, en met de vele bomen, grasvelden, bruggetjes is Noord-End een mooi stukje bosachtig gebied om samen met je trouwe viervoeter te komen. 

In Castricum en Heiloo zijn nog meer losloopgebieden voor honden te vinden. Al deze plekken vind je op deze plattegrond.

 

Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer zijn ontzettend veel recreatieterreinen waar je heerlijk kunt genieten van de natuur. Honden zijn hier meer dan welkom, wel gelden er een aantal huisregels:

- Van 1 oktober tot 1 april mogen honden op de aangewezen plekken loslopen. Dit is met bordjes aangegeven in de gebieden zelf, maar ook vind je op de hondenflyer welke plekken dat zijn. 

- Honden moeten tijdens het broedseizoen (1 april tot 1 oktober) kort aangelijnd zijn, met uitzondering van de zwemplekken. Ook zijn honden in deze periode verboden op kinderspeelplekken, ligweides en strandjes. 

- Je mag met maximaal 3 honden wandelen in deze gebieden.

- Uitwerpselen van je hond dien je op te ruimen.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.