Pontjesroute

Pontjesroute - 44 KM

De Pontjesroute rond het Alkmaarder- en Uitgeestermeer brengt je vandaag door een bijzonder mooi stukje Noord-Holland. Een prachtige route met mooie vergezichten en pittoreske dorpjes. Het prachtige Alkmaarder - en Uitgeestermeer is het enige meer in onze provincie dat niet in de 17e eeuw is drooggemalen. Je steekt maar liefst vier keer het water over met een pontje, waarbij je soms zelf de lier ter hand moet nemen! Fiets je tussen half oktober en half april? Check dan voor je begint even de vaartijden van de pontjes om omrijden te voorkomen.

Liever een route op papier? Deze is verkrijgbaar bij de VVV

A. Start station Castricum

Direct naast het station Castricum ligt het Huis van Hilde. Dit museum vertelt de geschiedenis van Noord-Holland aan de hand van unieke archeologische vondsten en prachtige reconstructies.

OER-IJ

Vanaf knooppunt 21 fiets je via een lager gelegen poldergebied naar het hoger gelegen Uitgeest. Door dit poldergebied stroomde vroeger het Oer-IJ.

B. Houtzaagmolen Cornelis Corneliszoon

Vlak voor knooppunt 84 vind je het bezoekerscentrum van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer met daarachter De Kleine Molen, waarmee planken konden worden gezaagd. Cornelis Corneliszoon van Uitgeest bedacht rond 1592 dat het met windkracht hout kon worden gezaagd.

C. Wetlands en droogmakerijen

Het Alkmaarder- en Uitgeestermeer ligt in een veenweidelandschap. In veenweiden (wetlands) is het verschil tussen bodem en slootpeil slechts een paar centimeter. Dit is natuurlijk een perfecte plek voor beschermde vogels, zoals grutto, kievit, smient en rietzanger.

D. Fort Spijkerboor

Bij knooppunt 60 zie je fort Spijkerboor liggen. Dit fort is onderdeel van de stelling van Amsterdam, een 135 km lange verdedigingslinie die tussen 1880 en 1920 rondom Amsterdam is gebouwd.

De Beemster

Als je over de Westdijk van knooppunt 60 naar 61 fietst, zie je aan je rechterhand de grote droogmakerij De Beemster.

De Rijp

De Rijp is het hoofddorp van het voormalig Schermereiland, dat vroeger tussen de meren Schermer en Beemster lag. De Rijp was een welvarende handelsplaats en herbergde een van de grootste haringvloten van Noord-Holland. 

E. Te bezoeken

Een bezoek aan De Rijp kan eigenlijk niet zonder een bezoek aan Museum In 't Houten 
Huis
aan de Tuingracht 13. Hier zie je een prachtig overzicht van de historie van De Rijp en de andere bewoners van het Schermereiland. Ook het Raadhuis en De Waag van De Rijp (Kleine Dam 1) is je bezoek zeker waard. In de waag is VVV De Rijp gevestigd met informatie en een film over De Rijp en omgeving.

F. Graft

Aan linkerkant van de Dorpsstraat bevindt zich het kleinste snoepwinkeltje van Nederland, Bram en Aagie. Dit is echt een klein ommetje waard. Tegenover het winkeltje staat het prachtige Raadhuis van Graft. Op de onderste verdieping is een klein museum gevestigd. Naast het Raadhuisje ligt de zerkenvloer van de kerk die vroeger op deze plek stond.

De Schermer

Het groene open weidegebied aan je rechterhand is droogmakerij De Schermer. Het ligt 4 meter onder zeeniveau en wordt door de dijk gescheiden van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.