-
Vandaag fiets je 4 meter onder zeeniveau, door de meest unieke droogmakerijen uit de Gouden Eeuw: De Schermer en De Beemster. Een bijzonder mooi stukje Nederland waar een deel van de 17e eeuwse molens nog volop draait. De route gaat langs lange rechte wegen en sloten en over slingerende dijken door pittoreske dorpen zoals Middenbeemster, De Rijp, Schermerhorn en Driehuizen. In het voorjaar fiets je hier langs kleurrijke tulpenvelden. We wensen je een mooie fietstocht!
Liever een route op papier? Deze is verkrijgbaar bij de VVV
Welkom in De Rijp! De Rijp is het hoofddorp van het voormalig Schermereiland, dat vroeger tussen de meren Schermer en Beemster lag. Dit dorp lag vroeger dus gewoon aan zee en herbergde een van de grootste haringvloten van Noord-Holland. Na de inpolderingen specialiseerden de Rijpers zich in de walvisvaart richting Groenland. Het dorp bewaart nog steeds herinneringen aan de zeevaart. Bezoek ook eens het raadhuis of Museum In ‘t Houten Huis aan de Tuingracht 13 met een prachtig overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners: www.houtenhuis.nl
Je ziet hier het Zwarte Kerkje, een van de zeldzame nog overgebleven boerderijkerkjes in ons land. Als je deze route fietst in de periode van half april tot half mei, heb je grote kans dat je hier langs de prachtige tulpenvelden fietst.
Als je even stilhoudt op het bruggetje voor het dorp heb je bij helder weer zicht op 7 molens. De middelste is ingericht als museum en is je bezoek meer dan waard. De molen is van april tot en met oktober dagelijks geopend.
In Schermerhorn staat het Kleinste Huisje van Schermerhorn. Op het Schermereiland stonden veel van dit soort huisjes. Je kunt hier van juni tot en met september op zaterdag en zondag binnenkijken.
Aan je rechterhand vind je na enkele kilometers korenmolen De Nachtegaal, de enige molen die De Beemster rijk is. Deze is op zaterdag voor publiek geopend.
Betje Wolff (1738-1804) en Aagje Deken (1741-1804) vormden in hun jaren een geducht schrijversduo. Op Middenweg 178 vind je het Betje Wolffmuseum. Schuin hier tegenover staat het Agrarisch Museum Westerhem.
Fort Spijkerboor is onderdeel van de stelling van Amsterdam, een 135 km lange verdedigingslinie die rond de hoofdstad werd gebouwd tussen 1880 en 1920. Het is het grootste en modernste fort van de Stelling, compleet met kanonnen en een gepantserd draaikoepelgeschut.
In het door Jan Adriaensz. Leeghwater ontworpen Raadhuis vind je onderin de waagruimte VVV De Rijp. In het zomerseizoen heten de medewerkers je graag welkom en vertellen ze meer over hun mooie dorp. Geniet lekker op een van de terrassen in het dorp, bezoek de Grote Kerk uit 1629 en fiets daarna rustig naar je startpunt bij het Wollandje. Graag tot een volgende keer